Spår mange fuktskader i fremtiden

– Det er irriterende lett å ordne fuktskadene. Det er bare å bevilge penger, sier sopp- og råte ekspert.

Publisert Publisert

– Jeg er sikker på det ligger mange soppskader rundt om på skolene i Bergen. Man bruker ikke tilstrekkelige midler for å bevare bygninger av en viss alder. Som for mennesker trenger man mer tilsyn og medisiner jo eldre man blir, sier Pål Ivarsøy i Cytox AS.

Vått vær, dårlig vedlikehold

Kombinasjonen dårlig vedlikehold og fuktig vestlandsvær gir gode vekstvilkår for sopp og råte. Over fellesferien går han i gang med sopprensing av Eidsvåg skole. Her ble en elev syk etter soppangrep, og to rom i kjelleren pluss garderoben til SFO ble stengt. Til skolestart skal skolen igjen være fri for sopp.

– Problemet er at noen reagerer sterkere på sopp enn andre. Det er de ekstreme utbruddene man må være på vakt for, men det finnes sopp i de aller fleste hus hele tiden. Men fuktige miljø kan likevel gi inneklimaproblemer, sier Ivarsøy.

Ivarsøy har vært på mange soppbefengte skoler i Bergensområdet etter tjueseks år i bransjen. På oppfordring fra BT ble Ivarsøy med opp på Midtun skole. Etter hans mening er fuktskadene i veggene sannsynligvis ikke sopp. Men fukten trenger gjennom muren, slik at veggen inne i formingsrommet smuldrer opp.

Støv like ille

– Sopp får lett skylden for inneklimaproblemer. Men det behøver ikke bare være sopp, det er like ille med støv. Slik det er her nå, blir det enorme mengder støvpartikler i luften. Det er umulig å holde rent, det drysser bare mer hele tiden, sier Ivarsøy.

For han som er i soppbransjen tjener han på at skolebyggene i Bergen ikke blir holdt ved like. Samtidig irriterer han seg over at så lite blir gjort på bygningene.

– De som driver skolene gjør så godt de kan ut fra det de har å rutte med, men det er hos politikerne skoen trykker. Skal man ta vare på gamle skoler må man være villig til å betale det koster å vedlikeholde.

Publisert

Les mer om dette temaet

SØLVKRE: - Her er det sølvkre, det er en klar indikator på fuktig miljø, sier Pål Ivarsøy i Cytox as. Foto: Amundsen, Paul S.