Da Märtha hadde rett

Norge hadde begynt å slå seg til ro med at Märtha Louise tror på engler. Så kom det store sjokket. Vår prinsesse dro til Sverige og påsto at vi har likelønn i Norge!

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Morten Strøksnes

Nasjonen fikk kollektiv hjernerystelse. «Hvor du var da Oddvar Brå brakk staven?» kan nå erstattes med: «Hvor du var da Märtha Louise påsto at norske menn og kvinner får likt betalt for likt utført arbeid?»

Regjeringen slapp alt og innkalte til krisemøte. Lysene var tent i samtlige departementer til langt på natt. Om morgenen rykket regjeringen ut i vifteformasjon med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, for å begrense skadene prinsessen har påført det norske samfunnet.

Bak statsministeren fulgte stortingspresident Jagland, utenriksminister Jonas Gahr Støre, likestillingsminister Karita Bekkemellem, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, samferdselsminister Liv Signe Navarsete, arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, fiskeri- og kystminister Helga Pedersen, fornyingsminister Heidi Grande Røys og miljøvernminister Helen Bjørnøy.

«Det er ikke likelønn i Norge» uttalte statsministeren. «Vi jobber ut fra en annen virkelighet. Norge har hatt en negativ utvikling når det gjelder likelønn,» sa Bekkemellem. Alle ministerne hamret hakkespettaktig inn det samme budskapet.

I tillegg marsjerte et nesten fulltallig storting til Akersgata - sammen med fagforeningsledere, redaktører og et par hundre offentlig ansatte karrierefeminister. Redaktør Cathrine Sandnes i tidsskriftet Samtiden antyder som mange andre at Märtha Louise har mistet forstanden. «Hun har jo ikke peiling på hva hun snakker om, og bør sette seg bedre inn i statistikken før hun uttaler seg», sa Ny Tid-redaktør Martine Aurdal.

Også på meg kom saken som et sjokk. Jeg trodde Norge var en demokratisk rettsstat.

Den gamle følelsen kom tilbake. Følelsen fra den gang jeg deltok i gateslagene mot Willy Hauglis stormtropper på åttitallet. Hvor er arbeidsgiverne som betaler menn og kvinner forskjellig for samme jobb? Jeg ville begynt med å arrangere fakkeltog. Om ikke det hjalp ville jeg hentet finlandshetten fra loftet. Hjemmene til kjeltringene som står bak overgrepene ville blitt bombet med tomater og påmalt ukvemsord, mens deres barn gråt av skrekk på innsiden.

Før jeg satte i gang bestemte jeg for å granske saken i litt mer detalj, som en ren formalitet.

Første dag trålte jeg gjennom alle statistikker jeg kunne oppdrive. I 2006 tjente menn i gjennomsnitt 32.674 i måneden, kvinner 27.688. Tallene viser en klar sammenheng mellom utdannelse og lønn. Ingeniører og leger tjener jo mer enn ufaglærte og hjelpepleiere. Flere menn jobber i yrker med krav til høyere utdanning, kvinner er overrepresentert i yrker som ikke krever lang utdannelse og er dårligere betalt. I tillegg arbeider kvinner mer deltid og mindre overtid enn menn.

Alt dette visste jeg fra før. Det jeg jaktet på er dokumentasjon om at kvinner får dårligere betalt enn mannlige kolleger for samme arbeid.

Ingen statistikker påviser at dette foregår.

Andre dag forsøkte jeg til Likelønnskommisjonen. Heller ikke her fant jeg noe som motbeviser Märthas sjokktese. Utredningsleder Jorun Hjertø gir faktisk Märta rett. Til Dagbladet uttalte hun i forrige uke: «Vi ser fortsatt forskjeller på mellom null og fire prosent mellom kvinner og menn i likt arbeid.» Mellom null og fire prosent!? Det er statistikerprat for at man ikke kan påvise noe sikkert. Forskjellene kan for eksempel skyldes at menn tar mer videreutdanning enn kvinner.

Likelønnskommisjonens leder Anne Enger, samt Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås, var omtrent de eneste som ikke ville uttale seg i Märta-saken. Jeg begynte svakt å fornemme en mulig årsak.

Tredje dag gikk jeg til litteraturen og samfunnsforskningen. Her fant jeg at forskerne Gunn Elisabeth Birkelund og Trond Pettersen for fem år siden forsket på likelønn. Også de fant at lønnsforskjellene i all overveiende grad skyldes at menn og kvinner velger ulike yrker.

Dette var mitt siste halmstrå. Sakte, men sikkert demret den ubehagelige sannheten for meg: Märtha ble hånt av statsministeren og halve det offentlige Norge. Men hun hadde rett. Vi har lik lønn for likt arbeid i Norge!

Kvinner tjener 15 prosent mindre enn menn. Forskjellen lar seg ikke fjerne ved å innføre likelønn. Det har vi nemlig gjort ved lov av 9. juni 1978, en lov som er støttet av avtaleverker og kjønnskvoterende tiltak. Sterkere virkemidler må til. Vi kan for eksempel nekte kvinner tilgang til lavtlønte yrker. Vi kan gi kvinner stillinger de ikke er kvalifiserte til. Vi kan bestemme at alle yrker skal lønnes likt, slik det var i Polen en kort periode på 50-tallet. Vi kan forby kvinner å ta deltidsarbeid. Vi kan gi kvinner mye høyere timelønn enn menn, eller nekte menn å ta videreutdanning og jobbe overtid.

Märtha Louise begynner å bli like upopulær som Lady Di var før hun døde. La oss håpe vår ikke lider en lignende skjebne. Da er himmel og helvete løs igjen. Prinsessen som lot seg målbinde, selv når hun for en gangs skyld hadde rett, ville blitt en kultfigur, en engel av folket. Med sine vinger og vakre blå øyne vil hun i all evighet kretse over landet der menn og kvinner tjener like mye for likt utført arbeid.

TEGNING MARVIN HALLERAKER

Publisert
  1. Arna
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Emma var en utrolig sprudlende og glad jente

Slik beskriver vennene 18-åringen som døde i skuterulykken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Smittetallene øker etter denne kvelden: – Det var svett og klamt

  2. Nå er han sendt fra Bergen til Polen: – Jeg kommer til å dø i fengsel

  3. Deltavarianten har tatt over. Disse grafene viser hva som nå kan skje i Norge.

  4. Nektes båtreise fra Bergen. – Det er rare regler, medgir Fjord Line.

  5. Lei av å slå plenen? Kvifor ikkje gjere som Sigmund (91)?

  6. Her bør du sikre deg bord i sommer: – Dette er en fantastisk plass