Smitteutbrudd på UiB knyttes til indisk virusvariant

UiB bekrefter at det er påvist indisk virusvariant i en positiv prøve som ble avgitt av en ansatt.

Smitteutbruddet på Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen har en kobling til personen som nå har testet positivt for den indiske varianten. Foto: Tor Høvik

 • Ole Løkkevik
 • Marius Wiig Holmen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er 13 dager gammel Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet. -> Gå til livesenteret

Tirsdag morgen påviste Haukeland et nytt funn av den indiske varianten av koronaviruset.

– Det ble gjort ett funn i morges. Vi begynte sekvenseringen mandag, så denne prøven er nok fra forrige uke og vedkommende er nok i isolasjon, sa avdelingsleder ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland, Elling Ulvestad, til BT.

Knyttes til UiB-utbrudd

BT er kjent med at smitteutbruddet på Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen har en kobling til personen som nå har testet positivt for den indiske varianten.

Tirsdag ettermiddag bekrefter UiB at det er påvist indisk virusvariant i en positiv prøve som ble avgitt av en UiB-ansatt.

Fire personer som har vært til stede på campus ved «den aktuelle enheten», har nå fått påsvist covid-19, opplyser de i en pressemelding.

Rektor Margareth Hagen bekrefter overfor BT at den aktuelle enheten er Institutt for fysikk og teknologi.

– Vi ser alvorlig på at det er smitte hos våre ansatte, sier UiB-rektor Margareth Hagen. Foto: Tor Høvik (arkiv)

– Vi ser alvorlig på at det er smitte blant de ansatte og ber de ansatte følge smittevernreglene. Vi har god dialog med Bergen kommune i saken, sier Hagen.

Hun understreker at det ikke er studenter som er berørt.

Minst fire smittede

«De berørte er ansatte og har ikke vært i undervisningssituasjoner med studenter. Alle ansatte ved den aktuelle enheten ble før helgen oppfordret til å teste seg og holde seg hjemme og er i dag informert om utviklingen i situasjonen i et møte ved enheten», heter det i pressemeldingen.

Undervisningen for studentene fortsetter, men det er gjort tilpasninger for å digitalisere.

Bergen kommune opplyser overfor universitetet at de foreløpig ikke ser behov for ytterligere tiltak, ifølge pressemeldingen.

Smitteutbruddet ble kjent sist fredag. I et nyhetsbrev til sine ansatte informerte Øyvind Frette, leder ved Institutt for fysikk og teknologi, at det var oppdaget smitte ved instituttet.

Tredje indiske variant i Vestland

Det nye funnet av den indiske varianten er det tredje tilfellet av varianten som Haukeland har påvist i regionen.

I april ble det gjort funn av to importtilfeller, opplyser Folkehelseinstituttet i forrige ukesrapport.

FHI skriver i rapporten at den indiske varianten, som går under navnet B.1.617, har økt vesentlig i andel i deler av India de siste månedene, og at den muligens forbundet med økende covid-19 forekomst i landet.

Etter første tilfelle av den indiske varianten i Norge ble påvist i Vestland, opplyste avdelingsdirektør Line Vold i FHI at de følger situasjonen for alle virusvarianter nøye. Foto: Berit Roald, NTB

Det er fortsatt ikke dokumentert at den indiske virusvarianten er mer skadelig enn andre varianter, men dette undersøkes internasjonalt.

Varianten har «dobbeltmutasjon», det vil si to navngitte mutasjoner som er kjent fra henholdvis California-varianten, og fra de sørafrikanske og brasilianske variantene.

Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Universitetet i Bergen
 4. Haukeland
 5. Folkehelseinstituttet
BT anbefaler

– Jeg tror dette hadde holdt mot ganske mange lag i Eliteserien

Nok et tap er et faktum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Her rydder de Nygårdsparken etter 17. mai

 2. R-tallet synker i Helse Bergen

 3. «De unge er ikke Branns problem. Det er de erfarne som svikter.»

 4. – Kommunen er på ville veier i Eidsvåg

 5. Da koronasyke lå for døden, ble pårørende sluppet inn bakdøren

 6. Flere ulykker med sparkesykkel