Dette er årets debattant

– Når du klarer å holde folk våken om natten etter å ha lest innleggene dine, da har du virkelig skapt debatt, sier Liv Skotheim, leder for debatt i Bergens Tidende.

Publisert Publisert

GOD DEBATTANT: Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor ved UiB, stakk av med den gjeveste prisen mandag kveld. Foto: Nikita Solenov

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Hans Fredrik Marthinussen ble mandag kveld kåret til årets debattant på Litteraturhuset i Bergen.

Jussprofessoren fra UiB har skapt mye debatt det siste året, særlig gjennom innlegg som omhandler voldtekt, rus og politiet.

Les også

Espen trodde ingen ville høre på en «forbannet narkis». Der tok han rimelig feil.

– Det er mange som engasjerer seg i dette, men han ser det fra nye vinkler og er en ganske utypisk jussprofessor. Når det smeller, er han utrolig god på timing og skriver raskt innlegg. Det var som en i juryen sa, «han irriterer meg noen ganger, så han holder meg våken om natten». Når du klarer å holde folk våken om natten etter å ha lest innleggene dine, da har du skapt debatt, sier Skotheim.

I juryens begrunnelse står følgende; «Han kunne valgt en tryggere posisjon i offentligheten, men han utfordrer, provoserer og overrasker. Han er kontroversiell og troverdig på samme tid.»

– Troverdig

Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i BT, forteller at det som gjorde utslaget for henne, var debattinnleggene om Hemsedal-saken.

– Her skrev han både saklige og engasjerte innlegg. Han overrasker meg ofte og fremstår som en troverdig og aktuell skribent, sier hun.

Marthinussen fortalte at han satt stor pris på oppmerksomheten.

– Dette var fryktelig morsomt. Jeg bruker mye tid på formidle juss så folk flest forstår. Mitt engasjement begynte med en Twitter-profil etter at jeg så hvor mye rart som ble skrevet om juss, blant annet i media.

Han mener juss egentlig er ganske enkelt å forstå, dersom det blir formidlet på en god måte.

– Som professor har man en makt, og folk lytter til det jeg har å si. Jeg har en mulighet til påvirke i min stilling og får betalt av staten for å formidle. Da er det også min plikt å formidle god fagkunnskap, sier han.

Juryen besto av politisk redaktør Frøy Gudbrandsen; debattleder i BT, Liv Skotheim; UiB-professor i retorikk Jens Kjeldsen og arrangementsansvarlig på Bergen Offentlige Bibliotek, Charlotte Myrbråten.

– Sak fremfor parti

Det var ikke bare Marthinussen som stakk av med en pris mandag kveld. Også Kjersti Toppe har utmerket seg det siste året, ifølge juryen. Hun ble vinneren av årets politikerstemme.

ENGASJERER: Juryen mente Kjersti Toppe (Sp) fortjente å vinne årets politikerstemme. "Den saklige stilen hennes hindrer henne ikke i å skape debatt. Tvert imot, nettopp fordi innleggene holder høy kvalitet, blir hun lest like mye av tilhengere og motstandere," skrev de i begrunnelsen. Foto: Nikita Solenov

– Hun klarer å diskutere sak fremfor parti. Det er det ikke alle som klarer. Hun er kjapp på ballen og engasjerer seg i saker som blant annet eldreomsorg, familiepolitikk og eggdonasjon. En i juryen nevnte at vedkommende ikke alltid var enig med Toppe, men lyttet. Det er noe som beskriver en god debattant, en som blir lyttet til selv om folk ikke er enige, sier Skotheim.

ÅRETS UNGE: Andre Miguel Nordvik la ikke skjul på at han ble litt skjelven da han vant "Årets unge stemme". - Jeg lover å fortsette å skrive, sa han. Foto: Nikita Solenov

Lesernes favoritt

Det ble også kåret en leserfavoritt blant alle fjorårets innlegg. Her gikk Marit Warncke av med prisen for sitt innlegg etter Turøy-ulykken, som er lest av hele 350.000 mennesker. Der skrev hun om hvordan hun tenkte på «ham som ikke lenger klarte å dra ut i Nordsjøen uten å gå gjennom testamentet». Innlegget kan du lese her.

– Det er rart å stå her å ta imot en pris for dette, for det var en helt tragisk hendelse. Jeg har skrevet mange innlegg til BT, men aldri et så kjapt som dette. Det er nok noe med at når du skriver rett fra hjertet, så treffer du også andre mennesker, sier hun.

Disse vil de høre fra

Gudbrandsen og Skotheim er ikke i tvil om hvem de i fremtiden ønsker å få flere innlegg fra.

– Kvinner, både unge og eldre. Vi trenger også flere innlegg fra minoriteter og ungdom, sier Gudbrandsen. Du kan sende inn innlegg ved å trykke her.

Her er de nominerte og vinnerne av hver kategori:

Årets debattstarter:

 • Janne Kristiansen
 • Oddbjørn Lange
 • Kirsten Rokstad
 • Espen Eide

Vinner: Espen Eide for innlegget «Bare en forbannet narkis».

Årets politikerstemme:

 • Reidar Staalesen (Ap)
 • Kjersti Toppe (Sp)
 • Tobias Strandskog (H)

Vinner: Kjersti Toppe (Sp)

Årets unge stemme:

 • Andre Miguel Nordvik
 • Malin Gausereide Nesheim
 • Even Tviberg Torsvik

Vinner: Andre Miguel Nordvik

Årets debattant:

 • Christian Lomsdalen
 • Hans Fredrik Marthinussen
 • Robert Flatås
 • Maha Kamran

Vinner: Hans Fredrik Marthinussen

Publisert