Jus-professor støtter legene

Helsebyråd Trude Drevland liker dårlig at legene på Haukeland overlater til barnevernet å anmelde vold mot barn. Professor Aslak Syse mener det er barnevernets oppgave.

  • Pål Andreas Mæland
  • Dag Idar Tryggestad
  • Trond Nygard-sture
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

I går skrev BT at overlege Lars Birger Engesæter mener det er barnevernet som skal anmelde voldstilfeller, og ikke sykehuset. Bakgrunnen var at legene ved barneortopedisk avdeling ikke anmeldte saken hvor en to år gammel gutt kom inn med brekte lårben. Dette til tross for at legene raskt slo fast at det var brukt betydelig makt mot gutten for å oppnå slike skader.

— Uforståelig

— Jeg forventer at Engesæter vet at sykehuset har plikt til å anmelde vold mot barn til politiet. De kan ikke skylde på barnevernet, sier Drevland.

Drevland er opprørt over gårsdagens artikkel i BT. Her kom det frem at det nærmest var tilfeldig at politiet fikk vite om den grove volden toåringen var utsatt for.

— Det er uforståelig for meg at ikke sykehuset alarmerer politiet med en gang, sier hun.

Overlege Engesæter uttalte til BT i går at han forsøkte å melde fra til barnevernet, men at han opplevde at de ikke var særlig mottakelige for informasjon.

— At barnevernet ikke er tydelige tilbake om at de ikke er riktig adresse, skal vi ta på alvor. Derfor vil jeg nå ta dette opp med alle involverte parter. Jeg aksepterer ikke at det er tilfeldigheter som avgjør om vold mot barn blir en politisak, sier helsebyråden.

- Barnevernets ansvar

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Aslak Syse, er ikke enig med Drevland.

— Ifølge helsepersonelloven har helsepersonell en ubetinget plikt til å informere barnevernet dersom de har mistanker om at et barn blir mishandlet. Det er barnevernet som skal beskytte barna. De har full undersøkelsesrett og myndighet til å gå til politiet, sier han.

Syse mener at en direkte forbindelse mellom helsepersonell og politi er problematisk.

— Her er det snakk om tillit. Hvis helsepersonell begynner å løpe til politiet ved enhver mistanke, så vil nok en del slutte å oppsøke helsevesenet, sier han.

Syse viser til at det finnes unntak fra taushetsplikten for helsepersonell, der de kan gå direkte til politiet. Men det dreier seg om andre forhold enn i denne saken.

— Dessuten kan de selvfølgelig ut fra nødrettsbetraktninger alltid kontakte politiet hvis det er umiddelbar fare for liv eller alvorlig helseskade, sier han.

Trude Drevland mener saken med toåringen må være snakk om nødrett, til tross for at forholdet til dagmammaen ble avsluttet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Ønsker dagmamma-kurs

  2. Sier nei til register

  3. Vil kontrollere 130 dagmammaer

BT anbefaler

– Det har vært tøft for oss både fysisk og psykisk

Fortsatt står ettersendt bagasje stablet oppå hverandre på Flesland.

LES SAKEN