— Vi har et spesielt forhold til tradisjoner i denne byen. Vi dyrker alt som er unikt for oss. Denne lysfesten er også blitt en tradisjon. Den lyser opp det som ellers en mørk novembermåned, sa Solberg under åpningstalen sin på lørdagens lysfest.

I tillegg til å være kald og mørk, har november vært preget av harde forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF, og nå til slutt, elendige meningsmålinger, for statsministeren.

Da BT treffer henne backstage, legger hun ikke skjul på at det var godt med en Bergens-tur.

— Det var veldig hyggelig å få komme hit. Det var ikke vanskelig å si ja. Jeg får heldigvis gjøre mye hyggelig som statsminister også, og være med på mange flotte arrangementer.

Andre tradisjoner

Selv om Solberg innrømmet å like tradisjoner, ser hun ikke for seg å foreta årets budsjettforhandlinger på samme måte i 2015.

— Jeg var forberedt på debatt, og jeg var forberedt på dynamikken i forhandlingene. Jeg vet at når KrF og Venstre går ut og sier noe, så vil de fronte tingene de er uenige med. Men vi trenger nok en annen måte å jobbe på. Vi må snakke bedre sammen. Ingen er nok fornøyde i etterkant, og jeg opplever at partene ikke var helt forberedt på dette.

Hun mener imidlertid dekningen av forhandlingene og budsjettet har vær skjev.

— Det var overraskende at det var bare de negative sakene som ble fokusert på i media. Vi må nok ha en diskusjon om hvordan vi får løftet frem alt det andre.

De må spørre

Hvordan de skal forbedre forhandlingsklimaet og informasjonsarbeidet på, utdyper hun ikke foreløpig. En klar kandidat til å få færre krangler om poseavgifter og bensinpriser i full offentlighet, er å hente KrF og Venstre inn i folden i regjeringskontorene. Det skjer nok ikke med det første, skal man tolke signalene fra statsministeren.

— KrF og Venstre utløser selv avtalen om å tre inn i regjeringen ved å ha et ønske om å tre inn. Jeg trenger ikke minne dem på det, det er opp til dem.

Solberg mener det uansett er fullt mulig å forbedre forhandlingsklimaet med dagens modell. Hun hadde ikke ventet seg det konfliktnivået som kom i forbindelse med årets budsjett.

— Jeg ble nok litt forbauset over reaksjonen fra dem, for jeg mener Venstre og KrF hadde fått inn veldig mye i budsjettet.

Skjønner neste år

Velgerne har også sagt sitt de siste månedene. Siden regjeringen la frem sitt budsjettforslag har de blitt jaget fra skanse til skanse. Etter en vedvarende, negativ trend, kom det siste bunnpunktet med 19,5 prosent på VGs måling tidligere denne uken.

Den dårlige oppslutningen kommenterer hun slik:

— Jeg kommenterer ikke enkeltmålinger.

— Det er flere på samme nivå nå?

— Vi har ligget rundt 22/23 prosent. Det er for dårlig, og vi har en jobb med å få frem alt det gode vi gjør med dette budsjettet.

— Er du overrasket over at folk ikke får det med seg?

— Jeg tror folk skjønner det først når endringene trer i kraft neste år, men vi må uansett bli bedre til å fremme de gode tingene.

FORNØYD: En tilfreds Erna Solberg kunne stikke unna Oslo for en stakket stund og åpne Lysfesten i hjembyen. I år kommer hun tidlig hjem for å feire jul. Den tradisjonsrike julefesten skal også avholdes.
Vegar Valde