For andre gang var det blitt arrangert ungdomsfestival i byen. Rune Salomonsen, Rolf Skogstrand og de andre i «Human» ble utropt til byens beste band. Seks grupper deltok i finalen. Forum kino var fullstappet. Det var i popmusikkens spede ungdom.

Full guff

Slik beskrev BT vinnergruppen: «To numre — full guff, humør i sangen, freske innslag, harmoni og rytme, pluss et driv til tusen sikret dem tittelen Bergens Beste Popband.«

Neither Nor ble toer, og disse to gruppene var i særklasse, ble det fortalt. De demonstrerte pop med stil og nerve. Men Neither Nor ble litt for mekanisk i sin opptreden, het det.

Juryen, som var identisk med Kjell Karlsens orkester, brukte lang tid på å bestemme seg - og spenningen i den sprengte kinosalen var på bristepunktet da avklaringen endelig kom.

«Human Beings vant, men Neither Nor var like gode», skrev BA. Men Human Beings-seieren var populær, innrømmet avisen.

Tredjeplassen gikk til gruppen Rags, men den var i en lavere divisjon enn de to første, ble det hevdet. De andre orkestrene som hadde nådd finalen var Within & Beneath, Kauslands orkester og Decent People.

«At det beste orkesteret vant kan det ikke herske noen tvil om», mente en tredje avis, Morgenavisen. Sannsynligvis har den tvilen vært litt større enn avisen ga uttrykk for, ettersom diskusjonen senere gikk særdeles friskt om hvem som egentlig burde vunnet; Human Beings eller Neither Nor. Sannsynligvis diskuteres det fremdeles.

«Ypperlig Rolf Skogstrand»

«Med hovedvekten på sangen presterte Human Beings popmusikk av virkelig høy klasse», het det. At Neither Nor ble slått, skyldtes ifølge en avis at melodiene deres ikke var de rette. «En jazzinspirert Spencer Davis-vise ble for rotet, og «Fly me to the Moon» i bossa nova-stil var vel heller ikke det rette i denne forbindelse, selv om de musikalske prestasjonene var ypperlige.«

Rolf Skogstrands falsettstemme fikk også en kommentar: «Den er det ikke mange som gjør ham etter, selv blant toppene i bransjen.«

Litt om Human Beings tilblivelse ble også fortalt av gruppens Martin Alsaker: «Det er litt vanskelig å si hvor lenge vi har spilt sammen. Tre av oss har holdt sammen i over to år, de andre er kommet til sånn litt etter hvert.«

De hadde øvet i bakgården til Baker Brun i Fosswinckels gate på Nygårdshøyden, og kommet seg opp på et anstendig popnivå - selv sett med internasjonale øyne, mente BT. Og nå ble det platekontrakt!

Året før var det Rhythmic Six som hadde vunnet konkurransen om å bli Bergens beste band, foran The Stringers og Hooligans. Ungdomsfestivalens britiske trekkplaster i 1967 var gruppen Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tich. «Dongeri og rufseflais varslet at en ny tid var på vei i det bergenske kulturliv», skrev BT.

«Intet tull og tøys«

Det var ikke måte på ros. «Sound’en ble fyldig og god - de hadde to gode vokalister i Rune Salomonsen og Rolf Skogstrand … Når dessuten tre andre synger, da sitter seieren som et skudd.» Popmusikk av høy klasse, ble det begeistret skrevet.

Arrangementet i Forum fikk beste karakter, et strømbrudd i starten til tross. Og fansen fikk 20 i stil. «Fin, grei stemning, intet tull og tøys, bare fullt hus av ungdom som liker pop.» 1150 var det av dem, fansen.

Og tar vi ikke helt feil spiller Human Beings i beste velgående fremdeles, mer enn 45 år etter suksessen på Ungdomsfestivalen.

Lulu stjal showet

Ungdomsfestivalen var blitt åpnet i Konsertpaleet tre dager tidligere, av ordfører Harry Hansen. Men det var den skotske megastjernen Lulu som stjal showet.

» … Lulu var verdt inngangspengene alene, frisk og feiende gjennomførte hun fire melodier, ypperlig assistert av Kjell Karlsens utvidede orkester.«

Også en rekke av byens beste popvokalister fikk prøve seg, blant andre Øyvind Hatland, Clive Scott, Tom de Lange, Rune Salomonsen og Helge Nilsen & Rune Larsen. De klarte seg alle godt, ble det hevdet.

«Folk i salen var elleville av begeistring, og det var en stemning som bare en bergensk orkesterkonkurranse kunne frembringe», het det i Morgenavisen, i overkant patriotisk selvfølgelig.

Var du der? Del dine minner med oss?

VINNERNE: Human Beings, byens beste popband i 1968. Rune Salomonsen, Rolf Skogstrand, Martin Alsaker, Ronny Eriksen, Tor Kvinge og Magne Lunde.
BT arkiv
LULU
BT arkiv
VOKALIST: Rune Salomonsen var med på å synge Human Beings til topps i 1968.
BT arkiv