Utenfor turistkontoret på Strandkaien står turister fra inn— og utland og venter på turistbussen som skal frakte dem til dagens attraksjon. Jeg har funnet plassen min på en av bussene som skal ta meg til Troldhaugen sammen med 30 andre turister.

En 20-minutters guidet busstur til Troldhaugen står for tur, før vi ankommer Edvard Griegs hjem og komponisthytte. Det venter også en lunsjkonsert i Troldsalen, på en av Bergens mest populære severdigheter.

Turistbillett gir mer for pengene

Stedet er i dag fylt av minner om Grieg, og det koster 250 kroner for en voksen.

— Dette er veldig lukrativt for turister. Det koster en 50-lapp mer enn bybanebillett og inngangsbillett på Edvard Grieg museum. Her hos oss får de mye mer for pengene. Vi busser dem frem og tilbake til Troldhaugen og gir dem en guidet tur på bussen, samt på området, sier turguide Thomas Schooffs Melheim.

Når han ikke guider, studerer han klassisk gitar ved Grieg-akademiet.

En fem minutters spasertur i vakre omgivelser, med utsikt over Nordåsvatnet, fører oss rett inn i hagen til Grieg. Der kan vi se villaen, komponisthytten, Troldsalen og gravplassen. Men stillaser omkranser villaen.

Innpakket villa

«Sommeren 2014 gjennomføres en antikvarisk restaurering av Griegs villa. Publikum blir bedt om å vise forståelse», står det på en plakat utenfor villaen.

— Vi har forståelse for at huset må restaureres, sier Margarita Krasnovskaya fra St. Petersburg.

Hun er på ferie i Bergen sammen med datter og barnebarn.

Familien er over seg av begeistring for stedet.

Turistfelle Troldhaugen002.jpg
JAN M. LILLEBØ

— Vi har forberedt oss godt på historien før vi kom hit, men ingenting kan måle seg med faktisk å være her. Stemningen, roen og den nydelige plassen er rett og slett bare helt fantastisk, sier Tatiana Zaitceva.

Marit Asare fra Oslo ble derimot litt skuffet da hun så at huset var tildekket med stillas og presenning.

— Det er jo litt synd, men de har jo vært veldig kreative med presenningen, sier Asare.

Stillaset ble satt opp dagen etter Edvard Griegs bursdag 15. juni. Et bilde av huset på presenningen skal gi turistene en viss følelse av hvordan det hele ser ut.

Innsikt i Griegs liv

Innenfor stillaset er det lettere å få en følelse av hvordan Edvard Grieg og konen Nina levde i huset. Det var her, på denne plassen, Nina og Edvard sov, spiste og pustet i 22 år.

— Det er en fin harmoni her, og jeg kan forstå at dette er et bra seg å uttrykke seg kunstnerisk. Jeg prøver å forestille meg at dette er et bra sted å komponere på, sier fjorten år gamle Vladimir Shulgin.

Like nedenfor villaen står komponisthytten til Grieg, fortsatt intakt og uberørt, slik han forlot den. Et glassvindu lar oss smugkikke inn i hytten.

En drøy time etter ankomst senker roen seg i Troldsalen. Dagens lunsjkonsert med pianist Gunilla Süssmann tar oss gjennom et utvalg av Edvard Griegs verker.

— Det er ingenting å si på prisen, sier Krasnovskaya.

— Jeg kunne tatt med ungene mine på denne turistattraksjonen. Med andre ord, jeg kommer gjerne tilbake.