Treholt-bønn til unge bergensere

Hundrevis av studenter møtte opp for å høre Arne Treholt. De fleste var ikke født da Treholt ble fengslet. Han møtte dem med en bønn.

  • Heidi Ryste
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

På scenen står tre gråhårede, tynnhårede menn. I salen sitter flere hundre studenter som vil bruke fredagskvelden på å høre dem fortelle om en 25 år gammel spionsak.

Sprøtt

— Det er en sak jeg alltid har hørt om. Det virker ikke som om Treholt er uskyldig, men at saken ble veldig overdrevet. Det er sprøtt å tenke på at han fikk 20 års fengsel, sier Elisabeth Grøvan Ruud (25).

— Jeg har alltid tenkt at det var så hardt. Det er omtrent like hard straff som for et trippeldrap, sier Geir Ask-Henriksen (24).

De var kommet til Aulaen på Norges Handelshøyskole for å høre Arne Treholt fortelle sin historie i regi av Studentersamfunnet. Sammen med ham på scenen sto Olav Terje Bergo og Tom Berntzen. De tidligere pressefolkene skulle sette saken i kontekst for en ny generasjon.

Til sammen kom de tre innom det meste av detaljer i saken. Både pengebeviset, fiendebilder, rivalisering i arbeiderbevegelsen, mediedekning og overvåking ble behørig omtalt.

Treholt gjentok selvkritikken han har fremført flere ganger tidligere.

  • Jeg gjorde det ikke lettere for meg selv ved at jeg gikk med på utenlandsmøter med Gennadij Titov. Jeg burde aldri innlatt meg på refundering av reiseutgifter i den sammenheng, sa Treholt.

Han sa at han skulle ha vurdert å ha sagt seg skyldig i brudd på tjenestemannsloven.

- Min bønn til dere

  • Men når jeg i samråd med familie og gode venner har bestemt meg for å stå løpet ut, så er det fordi jeg mener det er skjedd noe fundamentalt galt i denne saken. Jeg var aldri skyldig i spionasje, sa Treholt.

Mens hans meddebattanter Berntzen og Bergo mente det var små sjanser for at en Treholt-sak kunne skjedd i dag, var Treholt mer pessimistisk.

— Når en psykose først er på plass, så er det ikke så lett å stå imot. Det er min bønn til dere nye generasjoner. Når dere ser store overskrifter, still spørsmål ved hva som ligger bak. La dere ikke så lett lure når myndighetene forsøker å skape nye psykoser og nye fiendebilder, som islam mot kristendommen for eksempel, sa Treholt.

Nå håper han på at gjenopptakelseskommisjonen skal gå inn for å ta opp igjen saken hans, forhåpentlig alt tidlig på nyåret.

Les også

Treholt-spaner i USA-overvåkning

Les også

PST finner ikke Treholt-opptak

Hva synes du om Treholts bønn? Si din mening i feltet under!

Publisert