Bla i nissebilder øverst!

— Jeg gjør det for å glede meg selv og andre, og så er jeg også veldig glad i nisser og rødt, sier Alise Hopland (63) og smiler.

Rundt henne står de hundrevis av røde og hvite nisser og engler i alle mulige farger og varianter. Gangen hennes ser ut som julebutikken på Bryggen. Det er bare prislappene som mangler.

— Det er ikke bare klask, klask, klask. Nissene og englene er nøye plassert og alle har en tilhørighet med hverandre. Det er også viktig at alle kan se noe fra der de sitter eller står, sier hun, og klapper forsiktig på en stor nisse som står like ved trappen.

- Nissen smilte til meg

Hun forteller at mannen hennes sier den store nissen blinker til ham når han går forbi. Selv sitter hun ofte og snakker med nissene sine.

— Det var en kveld jeg satt i trappen og lo. Da min mann spurte var det var, fortalte jeg ham at det var en av nissene som smilte til meg fordi han var fornøyd med plasseringen han hadde fått. Da ville ikke mannen min prate til meg på en stund. Men det gikk over, sier hun lattermild.

En måned før jul åpner jeg opp dørene og sier hohoho, nå må dere gjøre dere klar til å komme frem

Hopland begynner ikke å pynte til jul før etter 1. søndag i advent. Hun sier det går med mange og lange kvelder for å få alle nissene og englene på plass. Resten av året bor de i et kjempestort skap på det ene soverommet.

— Jeg gleder meg til å gå i gang hvert år. En måned før jul åpner jeg opp dørene og sier hohoho, nå må dere gjøre dere klar til å komme frem, sier hun og ler igjen.

— En får det jo ikke gøyere enn man lager det selv, legger hun til.

Utedo i stuen

Hun vet ikke hvor mange nisser og engler hun har, men bare i trappen sitter det 49 nisser, og i vinduskarmene over 165. Noen er kjøpt, andre er gaver.

— Jeg liker å lage små historier rundt dem. Som for eksempel den nissen i vinduskarmen der - som ligger i sengen sin og hører på en bamsenisse som synger - mens den hvite engelen passer på.

— Eller den røde nissejenten som snur seg vekk oppe på peisen, fordi det lukter sånn fra de to nisseutedoene like ved. Det er ikke mange som har utedo i stuen.

Syv sorter for tur

— Og så har du alle grisene som ligger fornøyd utenfor stabburet, på det bordet med vinduet. De er alle veldig glade for at de slapp unna juleslakten.

Hopland forteller historier om nissekor og englekor, og om alle som får være med på selveste julekvelden.

— Jeg synes det er kjekt at folk får julestemning når de kommer på besøk. Men 13. dag jul flytter nissene og englene tilbake igjen i skapet sitt. Men først skal vi ferie jul, og så må jeg begynne å bake alle syv sortene. Det har jeg ikke fått tid til ennå.