- Stakk i panikk og løp til fjells

Bergenseren er tiltalt for drapsforsøk, men avviser at drap var i tankene da han stakk en 22-åring på fest i fjor. Etter knivangrepet løp han til fjells.

- I PANIKK: Den tiltalte mannen sier han stakk i panikk da han angrep en 22 år gammel mann fra Lituaen på en fest i Damsgårdsveien i april i fjor.
  • Per Lindberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Den tiltalte 23-åringen og en kamerat kom til leiligheten i Damsgårdsveien 21. april i fjor. 23-åringen var kjæreste med en litauisk kvinne som kjente husverten og en kamerat av ham.

Hun hadde med en venninne. Samtlige seks i leiligheten drakk alkohol, og det endte med at husvertens kamerat ble knivstukket.

Han var nær ved å dø.

— Rar stemning

— Det var masse sprit der. Vi satt og shottet og shottet og shottet. Jeg tror det var tre flasker brennevin. Så gikk det tomt for blandevann. Da drakk vi spriten ren, sa mannen i retten, og la til:

— Det var en rar stemning i leiligheten, jeg kan ikke helt forklare.

AKTOR: Statsadvokat Trond Høvik under rettssaken mot den 23 år gamle mannen som er tiltalt for drapsforsøk.

De seks satt i leiligheten og tullet og drakk. Kjæresten kysset husverten. Tiltalte forklarte at han kysset henne og at det da oppsto en form for konfrontasjon mellom ham og husverten på altanen.

— Han spurte hvorfor jeg kysset henne, og jeg svarte at hun jo var kjæresten min. Da ville han kaste meg utfor altanen. Hun måtte gå imellom og si at jeg var hennes venn, forklarte 23-åringen.

- Jeg ble paranoid

Siden gikk kjæresten inn på soverommet. Husverten gikk etter. Da ble han redd for henne.

— Jeg banket flere ganger på døren og var bekymret for at hun skulle bli misbrukt, sa den tiltalte mannen.

— Jeg fikk panikk for hva som skjedde der inne. Det kan godt hende at redselen min var ubegrunnet, men jeg hadde sovet lite, spist lite og drukket mye alkohol. Det gjorde det ikke bedre. Jeg ble paranoid og var redd for at noe skulle skje med henne, forklarte han.

- Mannet meg opp

Han ville inn på soverommet og forklarte at han ville sparke opp døren. Han ønsket at kameraten skulle bli med og stå ved siden av ham, for han regnet med at husverten ville gi ham bank hvis han sparket opp døren.

— Jeg mannet meg opp og tok en flaske i hånden og kniven i lommen.

Den hadde blitt brukt til å skjære opp sitron til tequilaen som ble drukket tidligere på kvelden.

Han gikk mot døren og var bestemt på å sparke den opp. Da kom fornærmede til døren, ifølge tiltalte.

— Mest av alt ønsket jeg at de skulle åpne døren og at alt var bra med kjæresten min, men det skjedde ikke. Jeg hamret på døren.

- Ikke sint på offeret

Han mener at 22-åringen ville hindre at han ødela døren.

— Vi sto ved døren. Han prøvde å slå meg, så skubbet jeg til ham. Han tok tak i genseren min, og jeg slo ham med flasken. Jeg regnet med at husverten skulle komme ut, og jeg tok opp kniven og stakk i panikk, sa mannen.

Les også

- De stygge arrene mine gåraldri bort. Det er vanskelig.

Han avviste at han hadde noen tanker om å drepe mannen, slik aktor mener.

— Jeg løp fra leiligheten med min kamerat. Dersom jeg ville drepe ham, hadde jeg ikke løpt, og han sto oppreist da vi forsvant. Jeg var ikke sint på ham, men jeg stakk ham fordi jeg hadde panikk. Jeg hadde ikke spist noe, men drukket mye alkohol, og jeg var bekymret for kjæresten min på soverommet. Jeg var glad i henne og fulgte henne hjem hver kveld, sa mannen.

- Løp til fjells

Utenfor blokken traff han en fremmed person.

— Jeg spurte om å få sove hos ham og sa det hadde skjedd noe forferdelig. Jeg løp til fjells og la meg ned. Jeg visste jeg hadde rotet det til og var redd for at han skulle dø.

— Hva tenkte du ville skje med fornærmede når du stakk med kniv mot magen hans?

— Jeg rakk ikke tenke. Jeg hadde ikke tenkt å dra opp kniven.

— Hva ville du tenkt hvis du stakk på den måten hvis du var edru?

— Da ville vurderingene mine vært annerledes, men jeg var fortsatt redd for kjæresten min og jeg hadde panikk, men jeg kan ikke svare sikkert på dette. Jeg var paranoid og redd da dette skjedde.

- Superparanoid

Forsvarer Jørgen Riple spurte den tiltalte mannen om hans psykiske helse. Han forklarer at han prøver å spille gal i fengsel for å få hjelp. Han ønsker selv å bli dømt til forvaring fremfor å få en tidsbegrenset fengselsstraff.

— Det gir meg liten oppfølging. Dersom jeg får forvaring, får jeg bedre oppfølging. Jeg er nødt til å be om det, sa mannen på spørsmål fra Riple.

Han beskriver seg selv som superparanoid og unormal i perioder, og har brukt rusmidler siden han var 14 år.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Ventet en time på ambulanse

  2. - Det klikket for ham

  3. Ført i seler inn i rettssalen

  4. - Ja, jeg stakk ham

BT anbefaler

– Statnett har bygget en linje som ikke fungerer

– Det er skremmende hvor lite strøm vi klarer å føre sørover i Norge, sier Bengt Jostein Haugnes.

LES SAKEN