Fikk katter og sluttet med heroin

Torgeir Larsen brukte narkotika i 28 år, solgte heroin i tre år før han fikk ansvar for to kattunger. Da tok livet en ny vending.

Publisert Publisert

torgeir.jpg

  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

47-åringen bor i Larvik, har syklet til Nordkapp, er på vei til Lindesnes og hjem igjen til Larvik.Nå reiser han landet rundt og advarer ungdom mot å bruke narkotika. Han samarbeider med Norsk Narkotikapolitiforening sitt rus og kriminalitetsforebyggende prosjekt «BRY DEG — si nei til narkotika».

— Vi klarer ikke å bli kvitt stoffet. Derfor er det så viktig å drive forebyggende arbeid. Jeg sykler landet rundt og forteller om mine erfaringer til alle som vil høre på, sier 47-åringen fra Larvik.

8. januar 2008

Vendepunktet i livet hans kom da han etter 28 år med narkotika fikk to kattunger.

— Samfunnet hadde brukt millioner av kroner for å få meg til å slutte med stoff. To andre rusmisbrukere ga meg kattene og plutselig hadde jeg ansvar for to små liv. Det virket skjerpende. Livet mitt endret seg, jeg sluttet å røyke for å få penger til kattemat. 8. januar 2008 ble jeg rusfri, sier han til bt.no.

Vi treffer ham på Strandkaien sammen med Linda Ervik, som arbeider i Hordaland politidistrikt og er medlem i Norsk narkotikapolitiforening.

Se barna

— Formålet med «BRYDEG - si nei til narkotika» er å hindre at barn og unge begynner med narkotika.Det gjøres i første rekke ved å påvirke voksenpersoner til å værerollemodeller, sette grenser og hjelpe barn og unge til å ta riktige valg.«BRY DEG» ønsker at voksne i nærmiljøet engasjerer seg og tar ansvarfor neste generasjoner. Likegyldighet om temaet rus og mangel på personligengasjement er en av mange årsaker til dagens russituasjon, sier Linda Ervik.

— Det handler om at voksne ser barna sine og snakker med dem slik at barna føler at de blir sett, sier Torgeir.

Trygg på seg selv

Narkotikapolitiforeningen oppfordrer alle som ser Torgeir Larsen sykle til å bruke «et lite øyeblikk på å tenke over om du kjenner noen barn og unge som trenger å bli sett for den de er.»

-Jeg har brukt mye tid til å synes synd på meg sjøl, altså. Og å skylde på alle andre rundt meg. Til slutt var jeg rett og slett utbrent. En utbrent narkoman. Hadde vondt overalt. Jeg tenkte «det kan jo ikke være så vanskelig å slutte, det er tross alt vanskeligere å være narkoman», sier hovedpersonen.

Han er overbevist om at han ikke kommer til å sprekke.

Drømte om å sykle

— Jeg er uføretrygdet og lever nå et godt liv. Jeg er oppmann i fotballklubben Fram. Jeg deltar på prosjekt med politiet som tidligere var mine fiender, sier han fornøyd.

— Men hvorfor sykler du?

— Jeg har 18 dommer og har sittet inne en rekke ganger. Da livet på cellen var som verst, drømte jeg om å sykle i Norge. Da jeg ble rusfri, fikk jeg muligheten, sier han.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  2. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

  3. Hva kommer ungene dine egentlig til å huske fra ferien? Noe helt annet enn deg, tror Andrine Bruland.

  4. – Må vi ha med Bruce Springsteen for at BT skal bry seg?

  5. Her ble det satt kulderekord i natt

  6. Asbjørn og Hilborg var gift i 67 år. De døde med åtte dagers mellomrom.