I 11-tiden søndag ble politiet varslet om at to klatrere var skadet ved Store Skagastølstind i Jotunheimen, og en redningsaksjon ble satt i gang.

Klokken 15.45 opplyser politiet at den ene klatreren er funnet omkommet. Den andre er alvorlig skadet, og er fraktet til Haukeland Universitetssykehus med luftambulanse.

Det var en norsk mann i 40-årene som omkom. Den skadde er en kvinne i 50-årene fra Finland.

Skagastølstindene.
BTs ARKIV

Ulykken skjedde i et område som ikke er veldig bratt, mellom Skagastølsbu og toppen av Store Skagastølstind i Luster kommune i Sogn og Fjordane.

Vanskelig og trangt terreng

Et Sea King-redningshelikopter ble sendt til stedet for å heise klatrerne ut. Skadeomfanget var da ukjent, men Hovedredningssentralen opplyste at det var snakk om en alvorlig ulykke.

— Det er vanskelig og trangt terreng. Det er alvorlige skader, den ene av klatrerne mer alvorlig enn den andre. Men vi er ikke helt sikre på tilstanden, sa redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB ved 14.30-tiden søndag.

Hovedredningssentralen vet ikke hvordan de to ble skadet.

Redningsmannskaper fra den alpine redningsgruppen i området var raskt på plass ved klatrerne.

— Tre medlemmer av redningsgruppen var i området allerede, så de kom raskt frem til stedet. En lege var også tilfeldigvis på klatretur i området, legger Walle til.

2100 meter over havet

Store Skagastølstind ligger i Hurrungane i Vest-Jotunheimen. Det var vanskelige redningsforhold på fjellet, siden det er høyt, varmt og vindstille.

— Dette er omtrent 2100 meter over havet, og den tynne luften i så stor høyde er krevende for helikopteret. At det er varmt og vindstille gjør også at helikopteret får mindre luft under rotorbladene, og med det mindre løftekraft, sa redningslederen.

Ifølge NRK ble hendelsen varslet like etter klokka 11.

Store Skagastølstind, også kalt Storen, er det tredje høyeste fjellet i Norge og det eneste av de tre høyeste som krever klatring for å nå toppen også den enkleste veien opp.