Hyttedugnaden ble tragedie

De skulle bygge hytte i fjellet. I stedet måtte en av de andre i dugnadsgjengen varsle om styrten der fem personer er antatt døde.

REDNINGSARBEID: Flere helikoptre og store redningsstryker deltok i går i redningsarbeidet etter helikopterstyrten i Hardanger. INGE KRISTOFFERSEN

De skulle bygge hytte på Vassli, på fjellet mellom Eidfjord og Kinsarvik. Hyttedugnaden fikk en tragisk slutt for de fem om bord i helikopteret.

En annen i dugnadsgjengen så helikopteret i brann. Etter å ha gått i terrenget for å få mobildekning, fikk han varslet om katastrofen.

I tillegg til piloten skal det ha vært fire andre personer om bord – de fleste av dem fra bygden Bu og Ullensvang kommune. Helikopteret fra Airlift ble sendt fra basen deres i Kinsarvik. De var på vei med arbeidere til hyttebyggingen. Rundt ti personer skulle hjelpe til på dugnaden.

Sent i går kveld var helikopteret fortsatt i full fyr, etter at den første meldingen kom til Hovedredningssentralen klokken 19.15.

Tre personer var da bekreftet omkommet. I tillegg var to personer ikke gjort rede for, ifølge politiet.

Meldte fra om ulykken

Dugnadsarbeiderne som allerede hadde blitt flydd inn, ble i går kveld flydd ut av området og tatt hånd om av kriseteam, ifølge politiet.

— Politiet har etablert vakthold på stedet frem til det er mulig å foreta tekniske undersøkelser. Så snart det er mulig, vil krimteknikere og Havarikommisjonen bli sendt inn på ulykkesstedet, sier Geir Gudmundsen, politimester i Hordaland.

Politi og redningsmannskaper var ved 22-tiden fortsatt på ulykkesstedet. Redningshelikoptre fra Sola og Flora deltok i ulykkesarbeidet, i tillegg til flere ambulansehelikoptre.

— Det er sannsynlig at det er lokale som er rammet av ulykken, sier Bjørn Tore Sæle, prest i Eidfjord og Kinsarvik.

I går kveld var han på vei for å delta i et kriseteam da BT kontaktet ham.

— Foreløpig vet jeg lite, og vi har ikke fått noen navn på de involverte. Jeg går ut i fra at noe av det første som skjer når det kommer navn, vil bli å rykke ut for å melde fra til familie, og ta seg av familie, venner og kolleger på helikopterbasen, sier han.

Været skal ha vært dårlig i området, og turgåere i nærheten har rapportert om tåke og tordenskrall. Det er svært dårlig mobildekning i området, ifølge lokalkjente. Området rundt Buseter og Vassli, på grensen mellom Ullensvang og Eidfjord, har ingen turistforeningshytter. Området er mest brukt som turområde av lokale. Vassli har bare en annen hytte, i tillegg til den under bygging.

Krisesenter

I Ullensvang kommune ble det i går kveld opprettet et lokalt krisesenter i kommunehuset i Kinsarvik. Kriseteamet har tatt hånd om de pårørende som er i nærheten, med leger og prest, opplyser Reidar Gjøtterud, kommuneoverlege i Eidfjord.

Også Eidfjord kommune opprettet i går kveld et kriseteam.

— Vi har etablert et team med dem som ikke er på ferie. Men vi har ikke fått noen navn og vet ikke helt sikkert om det er noen fra Eidfjord, sier organisasjonssjef Elisabet Joleik like før klokken 23 i går kveld.

Blant de mest brukte

Gunnar Nordahl i Airlifts beredskapsgruppe forteller at helikopteret var på et standardoppdrag, der de transporterte personer.

— Ulykken har skjedd uten noe slags form for forvarsel om at noe var galt, men den har skjedd i et område uten mobildekning, sier han.

Ifølge Nordahl var det en erfaren pilot bak spakene.

— Det er ikke annet å si enn at dette er tragisk. Det kom som et sjokk på oss alle, sier han.

Helikopteret som styrtet var av typen Eurocopter AS 350, som tar opp til fem passasjerer i tillegg til pilot.

Airlift har 14 slike i helikopterparken sin, og ifølge Nordahl er det ikke første gang at et slikt har vært involvert i ulykker.

— Vi må jo bare erkjenne at vi har hatt uhell med denne typen før, men det er ansett som et veldig pålitelig og driftssikkert helikopter. AS 350 er et av de mest brukte i verden, sier han.

REDNINGSARBEID: Et Sea King-helikopter letter fra helikopterbasen i Kinsarvik for å bistå i redningsaksjonen i ulykken hvor fem mennesker antas å ha omkommet.

EUROCOPTER: Det var et helikopter av denne typen, Eurocopter AS-350 Ecureuil, som styrtet i går.

RAMMET IGJEN: Administrerende direktør Jonny Skoglund i Airlift beskriver helikoptertypen som pålitelig og driftssikker. -Men vi må jo bare erkjenne at vi har hatt uhell med denne typen før, sier han.