Tyver stjal hele årsproduksjonen

Publisert Publisert

smykketyveri03.jpg Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

  • Jeg anslår at verdien på de stjålne smykkene ligger på 8-900.000 kroner, sier en fortvilet sølvsmed Ziva Jelnikar på Bryggen.
  • Magne Gaasemyr
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Monterne, der fine sølvringer og armbånd skulle skint mot oss, gliser tvert imot i all sin tomhet. Bare merkelappene ligger igjen i en salig uorden.

Også butikken ellers i Bellgården, i svalgangen innover mellom gårdene på Bryggen, er preget av at ubudne gjester har rotet rundt. Trolig har innbruddet skjedd i natt.

Gråt

— Jeg kom her for å åpne butikken klokken halv tolv i formiddag. Da var hengelåsen på ytterdøren klippet av, og tyvene hadde forsynt seg med nesten alt av verdi. Da begynte jeg å gråte, sier Ziva Jelnikar.

Hun kommer opprinnelig fra Slovenia, men har drevet som sølvsmed på Bryggen i åtte år, de siste to årene i de nåværende lokalene.

Tyvene har stukket av med alle de dyreste smykkene. Øredobbene har de derimot ikke rørt, heller ikke pengene i kassen eller sølv til bruk i produksjonen.

Ikke forsikret

— Dessverre hadde jeg ikke forsikring på verken de utstilte smykkene eller varelageret. Så dette tapet må jeg bære selv, sier Jelnikar.

Butikken måtte umiddelbart stenges. Alle som hadde bestilt smykker i julegaver hos henne må nå finne på noe annet.

— Det var flere som skulle komme og hente ringer hos meg i dag.

Siste uken før jul er normalt en god salgsperiode, og det salget går hun nå glipp av.

Mest sommersalg

— 90 prosent av salget skjer til turister om sommeren, så slik sett rammer det ikke omsetningen direkte. Men mye av det jeg hadde lagret skulle selges neste sommer. Nå må jeg jobbe på spreng for å få nok varer å tilby til neste sesong.

Oppi den tragiske situasjonen blir det også plass til litt galgenhumor.

— Normalt er jeg i butikken hver søndag. Før jeg får produsert nye smykker er det ingen vits i å holde åpent. Så nå kan jeg ta fri om søndagen i lang tid fremover, sier den uheldige sølvsmeden.

-Grovt tyveri

Den fredete bygningsmassen på Bryggen er ikke så lett å sikre.

— Området er låst av med jernporter om natten. Men det har vært mange innbrudd andre steder her før, og tyvene har trolig klatret over gjerdet. Før jeg åpner butikken igjen skal jeg undersøke grundig hvordan den kan sikres bedre, ikke bare med bedre lås, men også med alarm og video, sier Ziva Jelnikar.

Rett over klokken 14.00 melder politiet at de foretar åstedsundersøkelser i sølvverkstedet.

— Det har vært innbrudd og grovt tyveri, skriver politiet.

KLIPPET OVER: Tyvene hadde kommet seg inn ved å klippe over hengelåsen på ytterdøren. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

STENGT: Siden nesten alt var stjålet, hadde ikke sølvsmeden annet å gjøre enn å henge opp lapp om at butikken er stengt. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Publisert