— Det er fryktelig vanskelig å være her nå. Kroppen min er i Norge, men sjelen er i Sierra Leone, sier Edeen Jalloh fra Freetown i Sierra Leone.

Nå bor han på en hybel på Fantoft mens han følger nyhetsbildet tett. Det er tungt å få beskjed om hvordan det går med dem hjemme. For to dager siden kom beskjeden om at en kollega er død.

— Han ble trolig smittet av en pasient, sier Jalloh, og viser frem bildet av vennen.

En mannlig sykepleier i jobbantrekk sitter på huk og smiler. Han er i 20-årene.

Han sier at minst ti venner og bekjente har lidd samme skjebne.

Over 30 døde

— Hver eneste dag tenker jeg på om jeg skal melde meg som frivillig. Men nå er over 30 sykepleiere døde av ebola. Jeg setter både mitt og min families liv på spill ved å dra dit nå, sier han.

BESKYTTELSE: Dette er beskyttelsen som brukes i Sierra Leone. Ikke helt likt månedraktene som brukes i Norge.
PRIVAT

I fjor sommer kom han til Bergen for å ta deler av en mastergrad i internasjonal helse. I sommer skulle han tilbake Sierra Leone i tre måneder for å gjøre feltstudier i hjemlandet. Men det er ikke mulig i et land som er i krise.

I Sierra Leone har han foreldre og søsken. Datteren på åtte år bor i Guinea. I dag er familien avhengig av at han sender dem penger fordi inflasjonen har vært så kraftig.

— Jeg blir mer og mer bekymret for dem for hver dag som går. Men så snart situasjonen er under en viss kontroll drar jeg nedover, sier Jalloh.

Han er utdannet sykepleier, har jobbet i flere år ved sykehus i Freetown og har vært leder for studentorganisasjonen for sykepleierstudenter. Det gjør at han er i tett kontakt med sykepleiere i Sierra Leone.

Redde kolleger

— Kollegene mine er redde. Noen kommer ikke på jobb lenger fordi de ikke tør, eller fordi familien deres nekter dem, sier Jalloh.

Han beskriver situasjonen i Sierra Leone som fryktelig. Landet hadde allerede ett av verdens dårligste helsevesener. Nå er det kaotisk. De som har ansvaret for å hente døde ut av sykehusene og begrave dem er der ikke lenger, fordi de ikke har fått betaling på nesten 14 dager.

— Se på de gule draktene beskyttelsesdraktene dere bruker i Norge. Slikt utstyr finnes ikke i Sierra Leone. Sykepleierne trenger en garanti for at de får hjelp hvis de blir smittet, men det kan ingen gi dem i dag, sier Jalloh.

Han har med interesse fulgt all ståheien rundt den norske kvinnen, som tirsdag ble fløyet hjem til Norge med ebolasmitte.

— Verdien på et liv kommer an på hvor du kommer fra i verden. Den norske kvinnen kan stole på at hun får behandling og beskyttelse fra hjemlandet. Det kan ikke folk i Sierra Leone eller helsearbeiderne der, sier Jalloh.

Vil ha sikkerhet

Han har vært i kontakt med både Sykepleierforbundet og Helsedirektoratet for å høre hvilken sikkerhet de kan gi helsearbeiderne i Sierra Leone.

— Det er urealistisk at en smittet sykepleier fra mitt land blir fløyet

ut for å få hjelp i Europa. Men Vesten må tilby dem behandling der nede. Da vil flere sykepleiere kunne hjelpe, sier han.

Han har fulgt ebolaepidemien siden utbruddene startet i Guinea i mars.

— Sierra Leone levde for lenge i fornektelse om hva som holdt på å skje. Alt jeg fryktet har nå skjedd.