Politiet ser på Monika-saken på nytt

Gjenåpner etterforskningen av barnedødsfall etter kritikk fra tidligere Kripos-topp.

ÅSTEDET: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune i Hordaland 14. november 2011.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Onsdag skrev BT at tidligere Kripos-topp Asbjørn Hansen mener politiet gjorde feil da de henla saken hvor åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i en leilighet i Sund i november 2011.

Åtteåringens mor har gjennom sin bistandsadvokat bedt politiet gjenåpne saken, og viser blant annet til en rapport signert Hansen.

— Skulle ikke vært henlagt

Nå er moren blitt bønnhørt av Hordaland politidistrikt.

— Vi har bestemt oss for å se på saken på nytt. Dette gjør vi med bakgrunn i henvendelsen fra bistandsadvokaten, og rapporten fra Hansen, sier politiinspektør Sidsel Isachsen til BT.

Asbjørn Hansen sa til BT onsdag at saken aldri skulle ha vært henlagt, og at politiet ikke hadde grunnlag for å slå fast at den litauiske jenten var alene da hun døde.

Vil ikke spekulere

Isachsen vil ikke gå nærmere inn på hvilke grep som nå vil bli gjort.

— Det er for tidlig å si hva vi konkret vil gjøre. Først må vi avklare hva slags form en ny gjennomgang av saken vil få.

- Hva tenker du om at en tidligere Kripos-topp som Hansen slår fast at saken ble henlagt på helt feil grunnlag?

— Jeg kan ikke annet enn å registrere at han mener det, og vil ikke spekulere noe videre før vi har gått gjennom saken på nytt, sier hun.

Mange spørsmål

Bistandsadvokat Stig Nilsen fikk beskjeden fra politiet onsdag formiddag, og er fornøyd med at beslutningen ble tatt såpass raskt.

— Jeg er tilfreds med at politiet vil se på saken på nytt, og jeg er trygg på at de denne gangen får besvart de mange spørsmålene vi har stilt, sier han.

Politiet henla saken i august 2012, etter å ha etterforsket dødsfallet i nærmere ni måneder. Konklusjonen var at åtteåringen ikke ble utsatt for noe kriminelt, og at hun døde som følge av selvpåførte skader.

Mulig innbrudd

Flere konkrete opplysninger skal imidlertid ha pekt i retning av at jenten kanskje ikke var alene da hun døde. Vindusglasset i leilighetens inngangsdør var knust på en slik måte at det lot seg gjøre å låse opp døren fra utsiden. Politiet konkluderte til slutt med at vinduet sannsynligvis ble knust av den åtte år gamle jenten.

I tillegg oppdaget jentens mor at flere verdigjenstander var borte fra leiligheten.

Politiinspektør Sidsel Isachsen vil ikke kommentere detaljer i saken, men sier at politiet vil være åpne for alle muligheter når etterforskningen nå blir gjenåpnet.

Publisert: