- Får kanskje aldri avhørt ham

Politiet forbereder seg på å avslutte etterforskningen av drapene på Valdresekspressen uten å ha avhørt den trippeldrapssiktede.

Publisert Publisert

LENSMANN: Regionlensmann Åge Løseth sier politiet ikke vet hvorfor det ikke har latt seg gjøre å avhøre den trippeldrapssiktede sørsudaneren. Foto: BJØRN ERIK LARSEN

4. november i år ble tre personer knivdrept på Valdresekspressen. Bussen var på vei fra Årdal til Oslo med fire personer om bord.

Snart to måneder etter drapene, har politiet ennå ikke fått gjennomført et avhør av 30-åringen som er siktet i saken.

— Vi innser nå at vi kan komme i en situasjon dervi aldri får avhørt siktede. Det er beklagelig, men vi skal likevel klare åkomme i mål med etterforskningen på en god måte, sier regionlensmann Åge Løseth, som har ansvaret for etterforskningen.

Usikre på årsak

Politiet har tidligere fremhevet hensynet til de pårørende som en av årsakene til at de ønsker mannen avhørt. En siktet har ingen plikt til å forklare seg i straffesaker.

— Vi er litt usikre på hvorfor vi ikke får avhør av ham;om det er fordi han ikke vil, eller fordi han ikke er i stand til det. Håpet erselvfølgelig å få avhørt ham utpå nyåret, men som sagt er det ikke noe viregner med, sier Løseth.

Den 30 år gamle sørsudaneren ble i forrige måned overført fra Sandviken sykehus til Bergen fengsel. To dager inn i det nye året vil han bli fremstilt for videre varetektsfengsling.

Venter på analysesvar

Politiet har ikke fått svar på alle kriminaltekniskeanalyser etter trippeldrapet.

— Fortsatt mangler vi en del analysesvar fra sporprøvervi har sendt inn fra bussen og området rundt, sier Løseth.

Det ble opprettet et eget team på tolv etterforskere etter bussdrapene. Teamet har jobbet fulltid med saken.

Blir observert

Psykiatere er ifølge Løseth i gang med åobservere den siktede sørsudaneren, men lensmannen vil verken bekrefte eller avkrefte ompsykiaterne får ham i tale.

30-åringen valgte å anke den første fengslingskjennelsen inn for lagmannsretten. Bakgrunnen var at han ikke hadde noen erindring av drapene. Anken ble forkastet.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling.

— Det er ikke mulig for ham å gjennomføre noe avhør nå, uten at jeg kan utdype hva grunnen til det er. Men jeg vil ikke legge til grunn at han nekter å forklare seg, sa Verling til BT rett før jul.

Publisert