Nå er sykehusjournalen å finne på nettet

Fra i dag kan du lese sykehusjournalen din på nett.

Publisert Publisert

INNGANG: Via Vestlandspasienten.no er det mulig å logge seg på hos helsenorge.no og lese journalnotater fra sykehus på Vestlandet. Foto: SKJERMDUMP

Helse Vest åpner i dag for å logge seg inn og lese sykehusjournalen på pc eller mobil. Den nye digitaljournalen inneholder notater fra sykehusbesøk etter 1. mars i år.

— Dette er en nyvinning vi går til med både glede og spenning, sier personal- og organisasjonsdirektør Hilde Christiansen i Helse Vest.

HILDE CHRISTIANSEN

Christiansen tror digitaljournalen blir til god hjelp for kronikere og pasienter som er inne i et langvarig behandlingsløp.

  • Les også: Få oversikt over legetimene på nett
    — For disse blir det en formidabel støtte. Pasienter som bare en innom sykehuset til en enkeltstående undersøkelse, vil antagelig ikke ha like stort behov for å følge med i journalen sin, sier hun.

Nord-Norge først ut

Helse Vest er den andre helseregionen som får digitaljournal. Først ut var Helse Nord, som tok det i bruk for et halvt år siden. Der har bruken vært jevnt stigende og er nå oppe i 2000 innlogginger i døgnet i snitt, forteller prosjektleder Tove Sørensen.

— Folk er jevnt over fornøyd over dette tilbudet og etterspør også journal fra fastlege og tannhelse i samme systemet, sier hun.

Pasientjournalen finner du ved å logge deg inn på vestlandspasienten.no eller helsenorge.no. Innlogging krever bank-id eller annen sikker innlogging.

Journalen er tilgjengelig for alle over 16 år. Foresatte får lese journalen til barn under 12 år, mens journalene til de mellom 12 og 16 holdes tilbake inntil en løsning for denne aldersgruppen er på plass, opplyser helsenorge.no.

Spørsmål og svar

Her er seks spørsmål og svar om nyordningen:

— Hva finner jeg i den digitale pasientjournalen?

— Tilbudet utvides steg for steg. I første omgang legens journalnotater fra somatikken. Psykisk helse og sykepleienotater skal etter planen legges ut i september.

- Finner jeg der svar på prøver og undersøkelser som blir gjort?

— Journaldokumentene som nå vises inneholder foreløpig ikke prøvesvar, røntgenbilder og fødselsjournaler. Dette jobbes med å få på plass etter hvert.

- Kan jeg da gå inn og lese prøvesvaret straks det foreligger?

— Journaldokument som også kan inneholde prøvesvar legges ut når de er godkjent av legen. Det vi ikke viser er svar på en enkeltprøve. Legen kan velge å vente med godkjenning inntil hun har fått snakket med pasienten. Helse Vest ledelsen varsler at de vil følge nøye med på andelen ikke godkjente journaldokumenter.

- Finner jeg alle legejournalene mine der?

— Nei, systemet omfatter bare sykehusene. Fastlegens journal er ikke en del av dette.

- Kan fastlegen min logge seg inn og lese sykehusjournalen min?

— Nei, men du kan gjøre det i forkant av besøk hos fastlegen og ta utskrift, eller logge deg inn mens du er hos fastlegen.

- Hva med journalen til pasienter jeg er pårørende for? Kan jeg følge med behandlingen av gamle foreldre, for eksempel?

— Hvis de gir deg sin sikre innlogging, kan du gå inn som dem. Det jobbes med å få på plass en fullmaktsordning, slik at dette også formelt gjøres korrekt.

KILDE FOR SVAR: HELSENORGE.NO OG HILDE CHRISTIANSEN

Publisert