Fargerik hotellfrokost

Scandic Byparken er blant landets elleve fylkesvinnere og kjemper nå om tittelen «Norges beste frokost».

Publisert Publisert

FORNØYDE VENNINNER: Anne Førde Blom (22, til v.), Natalia Lemanska (23) og Louise Kristiansen (21) er ikke hotellgjester, men har i stedet stukket innom bare for å nyte en stor og god frokost sammen. Foto: Helge Skodvin

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Twinings Best Breakfast» er trolig landets mest omfattende vurdering av norske hotellfrokoster, med over 400 hoteller på sjekklisten. Av de elleve finalistene som nå er på plass, er fem Scandic-hoteller – som dermed har flest finalister. Noe administrerende direktør i Scandic Norge, Svein Arild Steen-Mevold, selvfølgelig er svært fornøyd med.

— Frokosten er et viktig satsingsområde for oss, så dette er fantastiske nyheter. En seier for alle våre fantastiske medarbeidere, som hver dag legger ned en enorm innsats for at gjestene våre skal få en god start på dagen, sier han.

Lokale produsenter

— For oss er det viktig å levere hver dag. Alle kan være gode ved en gitt anledning, mens de beste leverer hver eneste dag, uansett om de er med i en frokostkonkurranse eller ikke, sier kjøkkensjef ved Scandic Byparken, Kenneth Kolden (33), beskjedent.

For kjøkkensjef Kolden er samarbeidet med lokale produsenter fra hele Hordaland svært viktig. For eksempel bruker han Bondens Marked til å smake seg frem til hvilke produsenter og produkter som kan være aktuelle til hotellets frokost.

Les også

Seks av ti svenske ledere jobber i ferien:- For å koble av, må jeg reise langt vekk

— Bondens Marked er et fantastisk konsept, og jeg har vært på samtlige siden jeg kom til Bergen 1. mars i år. Det er slik vi har funnet frem til våre lokale produsenter, forklarer kjøkkensjefen.

PÅFYLL: Kjøkkensjef Kenneth Kolden ser til at det alltid er fullt av nykuttet frukt og grønt til gjestene. Foto: Helge Skodvin

— Personlig er jeg veldig opptatt av frokost, og det er én av grunnene til at valget mitt her i Bergen ble Scandic Byparken. Jeg har over ti års erfaring som kokk og kjøkkensjef, men dette er første gangen jeg har følt at et helt hotell lever og ånder for frokost. Jeg har jobbet fra Kirkenes i nord til Provence i Sør-Frankrike, før valget falt på det som jeg mener er Norges vakreste by, Bergen. Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke flyttet hit for ti år siden, sier Kolden.

Fornøyde gjester

Blant bugnende fat med ferske kjøtt- og fiskeretter, duftende croissanter, nystekte pannekaker, omeletter, grøt, nykuttet frukt og grønt – og fargerike smoothies og små grønnsakshots – står de tre venninnene Natalia Lemanska (23), Louise Kristiansen (21) og Anne Førde Blom (22).

— Vi er ikke hotellgjester, altså. Kom hit bare for å spise frokost sammen – før én av oss skal reise. En slags avskjedsfrokost, sier de tre mens de forsyner seg av godsakene.

skodvin_hotellfrokost_04.jpg Foto: Helge Skodvin

— Ja, jeg har reist mye, og kan med hånden på hjertet si at dette er en veldig flott frokostbuffé. Jeg er storfornøyd både med maten og servicen, sier hotellgjest Ingunn Rylandsholm Liseth (51) fra Florø, mens hun smilende balanserer et stort fat med lokale godsaker på.

— Mmm, dette skal bli godt, sier hun – før hun forsvinner inn i mylderet av frokostspisende turister.

Lett og munter tone

— Nå på sommertid har vi gjennomsnittlig 350 mennesker gjennom frokostserveringen. Og vi har mange som kommer veldig tidlig, sier seniorkokk Bernt Bjørsvik (69), mens han sjonglerer på plass to store serveringsfat med gravet ørret og posjert laks.

Les også

Disse blir godkjent

— Frokostserveringen vår begynner egentlig først klokken halv syv. Men det er som regel noen gjester som ønsker å starte dagen ekstra tidlig og som kommer ned til frokost allerede fra klokken seks. De får selvfølgelig slippe til – og får gjerne til og med noen vitser med på kjøpet, humrer Bjørsvik.

skodvin_hotellfrokost_02.jpg Foto: Helge Skodvin

— Ja, er det noe Bengt, som jeg liker å kalle min mentor på kjøkkenet, har lært meg, så er det viktigheten av det å ha god kontakt med gjestene. Det er nemlig vi kokker ikke så flinke til. Men Bengt har alltid noen gode historier å fortelle – om maten vi serverer, om livet han har levd som kokk, direktør og finansmegler, om reiser rundt i verden. Han elsker å prate med gjestene, sier Kolden fornøyd.

— Norge er jo ikke akkurat kjent for god service. Men her får de den, repliserer seniorkokken med et smil og retter litt på den fjonge kokkehatten sin.

En frokostkokks hverdag

Ifølge kjøkkensjef Kolden begynner en frokostkokk arbeidsdagen klokken fem på morgenen. Og klokken seks er som regel alt klart.

Les også

Idyllisk på kunsthotellet

— Jeg står opp klokken fire og er ferdigskiftet på jobb klokken fem. Da sjekker vi hvor mange sånn cirka som kommer til frokost, før selve frokostbuffeen settes opp, forklarer han.

Han forteller at morgenrutinen blant annet består i at omelettkokken steker brød og lager all varmmaten. Frokostkokken begynner å skjære opp kjøtt- og fiskepålegg, og setter alt ut. Mens servitørene, som begynner på jobb klokken seks, legger ut bestikk og skilt til maten, slik at allergener er merket.

Fristelser: Duftende, nystekte croissanter Foto: NTB scanpix

— Så begynner jobben med å ha en presentabel og fin buffé frem til frokostserveringens slutt klokken ti. Deretter gjør kokkene forberedelser til neste dag, blant annet ved å kutte 16 forskjellige frukter og grønnsaker, lage pannekakerøre og sette gravlaks og gravørret. Før det er tid for nedvask av kjøkkenet. Og de kan gå hjem sånn rundt klokken ett hver dag.

— På en vanlig frokostvakt går jeg rundt ti tusen skritt bare de første fire timene. Men jeg storkoser meg i jobben og ville ikke byttet for alt i verden, sier kjøkkensjef Kenneth Kolden med et stort smil.

Publisert