Forlater voldsmenn etter å ha gått på kurs

De aller fleste som deltok på kurset for voldsutsatte kvinner har forlatt eller kommer til å forlate sine voldelige menn.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

Det er konklusjonen etter avslutning av kurset der kvinner skulle lære å bryte samlivet med sine voldelige menn.

— Kvinnene er svært motiverte og innstilt på å klare dette selv om flere står ribbet tilbake. Noen må forlate hjemmet sitt og sliter med dårlig økonomi. Andre lever farlig, i frykt for mannen, sier psykolog Kari Lossius ved Bergensklinikkene, som har vært en av foredragsholderne.

Nytt kurs over jul

Kurset som startet i høst er det første i sitt slag i Norge. Den klare målsettingen var å motivere kvinner til å forlate menn som mishandler dem fysisk eller psykisk. Ti kvinner deltok på kurset i høst, arrangør var støttesenteret Hieronimus.

— Kvinnene som var i ferd med å gå fra mannen sin før kurset, har nå gått og sier at det var riktig. De andre som mente det var umulig, er nå klare på at de kommer til å gå fra mannen, sier psykolog Lossius.

For noen få er situasjonen den samme som da de meldte seg på kurset.

Både Barne- og familiedepartementet, Bergen kommune og næringslivet har støttet prosjektet. Så vellykket var de åtte kurskveldene at et nytt kurs starter 16.januar.

Trygg med lensmann

På kurset har deltakerne blant annet lært å beskytte seg mot ulike former for mishandling, og de har fått eksempler på hvordan kvinner har klart i bryte ut av voldelige forhold.

Foredragsholderne har vært to psykologer fra Bergensklinikkene og lensmann i Laksevåg, Harald Andersen. Han skapte store overskrifter tidligere i høst da han uttalte seg om kvinners ansvar for valg av voldelige menn.

— Å jobbe så tett med politiet bryter med den tradisjonelle psykologrollen, men dette samarbeidet har vært svært berikende. For kvinnene har det vært en trygghet at de visste at lensmannen ville ta affære hvis de fikk problemer, sier Lossius.

Unikt forum

Eksterne foredragsholdere har også deltatt, blant annet en advokat med skilsmissesaker som arbeidsfelt og fagfolk fra barnevernsvakten og voldsavsnittet ved Bergen politidistrikt.

— For kvinnene har kanskje det viktigste vært at de ser at de ikke er alene, og skjønner at de kan være handlekraftige, sier psykolog Lossius.

— Det er helt unikt at kvinner kommer sammen i et slikt forum, sier Eva Rognvik i Hieronimus. Ifølge Rognvik vurderes det å starte liknende tilbud andre steder i landet. Flere av kvinnene som deltok på høstens kurs fortsetter over nyttår. Men det er fremdeles plasser på det nye kurset.

Publisert