Rekordvarme i Bergen natt til lørdag

I natt ble det målt 14,2 varmegrader på målestasjonen Florida i Bergen.

SOMMERTEMPERATIR: I natt var det varmere i Bergen enn i begynnelsen av juli i år, da dette bildet ble tatt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Aldri tidligere er det målt så høye temperaturer i desember på Florida siden de offisielle målingene startet her i 1983.

Faktisk var det varmere i natt enn på en dag i juli.

Fønvind er årsaken

– 3. juli ble makstemperaturen målt til 12,4 grader. Det er spesielt at det er varmere nå rett før jul enn en dag midt på sommeren, konstaterer statsmeteorolog Lars Andreas Selberg ved Vervarslinga på Vestlandet.

– Hva skyldes at varmen har slått inn over Bergen?

– Det skyldes fønvind fra øst. På Østlandet har det vært regn, så har den fuktige luftmassen beveget seg fra øst og over fjellet. Her har den avgitt fuktighet, tørket opp og blitt varm, før den har kommet ned igjen hos oss som tørr og varm luft, sier Selberg.

Greit vær fremover

– Er desembervarmen en tilfeldighet, eller kan man se det i sammenheng med klimaendringer?

– Dette er to enkelthendelser. Alt som er uvanlige observasjoner av været, trenger ikke være relatert til klima. Hvis uvanlige hendelser gjentar seg gang på gang, kan man snakke om klimaendringer.

– Hvordan blir temperaturen og været de neste dagene?

– Det er ventet pålandsvind og ganske greit vær. Mulig litt nedbør seinere i dag, men ut på ettermiddagen vil de dreie sørlig og det blir tørrere vær. Søndag blir det litt kjøligere i Bergen. Mandag skyer det til igjen, og det blir nedbør.

Regn på julaften

– Blir det hvit julaften?

– Det spørs jo hvor du er, men det ser ikke ut til at det blir hvit jul. Temperaturene blir liggende på plussiden. På julaften blir det sannsynligvis regn, sier Selberg.

Publisert: