Dommerne undrer seg over politiets etterforskning av forretningsmann

Er forretningsmannen styrtrik eller lever han på snaue 41.600 kroner i måneden? Det er tema under rettssaken mot ham etter at han kjørte i fylla i fjor. Dommerne i lagmannsretten undrer seg over politets etterforskning.

Publisert Publisert

NY FORSVARER: Advokat John Christian Elden forsvarer forretningsmannen fra Bergen. Foto: EIRIK BREKKE

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Natt til 12. mars i fjor ble han tatt av politiet på Minde med en promille på 1,8.

Forretningsmannen ble dømt til 28 dagers ubetinget fengsel og 75.000 kroner i bot. Statsadvokat Jan-Inge Wensel-Raanes anket utmålingen av boten. Han mener den kjente forretningsmannen skal betale mer. Det er kun dette som er tema i ankesaken i Gulating lagmannsrett fredag.

Ved 13-tiden la Wensell-Raanes ned påstand om at forretningsmannen betaler 750.000 kroner i bot og sa at retten måtte se hans totale økonomiske situasjon når boten fastsettes. Forsvarer John Christian Elden arguemnterte med at anken måtte forkastes og at den opprinnelige dommen ble stående.

«Asketisk»

I tingretten opplyste forretningsmannen at han hadde en inntekt på rundt 40.000 til 50.000 kroner i måneden og beskrev sin livsstil som «asketisk».

Da han ble pågrepet skal han ha opplyst at han var god for 600 millioner kroner, og han har vært omtalt i mediene som en av de rikeste mennene i Norge.

Statsadvokaten sa han undret seg over at politiet ikke hadde opplysninger om tiltaltes formuesforhold da han ble pågrepet og avhørt – og at inntekt og formue ikke var tema i avhørene.

– Det kan jeg bare si herfra, det undrer oss også, sa dommer Knut Harald Braathen.

Anket etter medieomtale

Wensel-Raanes forklarte at han grep inn da han ble kjent med dommen gjennom pressen og anket.

– Jeg ba om at det ble iverksatt supplerende etterforskning av hans økonomiske situasjon, sa han i retten.

Tiltalte gikk så i vitneboksen og begynte å forklare seg. Wensell-Raanes boret i forretningsmannens arbeidsdag. Han forklarte at han hadde flere titalls styreverv og arbeidsdager på femten timer. Mot en lønn på 41.600 kroner i måneden.

– Olav Thon forbilde

– Jobber du til markedspris, spurte statsadvokaten?

– Jeg er veldig stolt av å tjene mindre enn dem jeg jobber med. Olav Thon er mitt forbilde. Jeg jobber mer enn jeg må fordi jeg liker å arbeide, forklarte mannen.

Han sa videre at han har trukket seg fra flere styreverv etter at promillesaken ble kjent i fjor.

– Jeg måtte gjøre dette som følge av medienes omtale, sa han, og viste til Johs Lunde i Rogaland.

– Han gikk fra å være en av Norges rikeste til å bli slått konkurs. Forretningsmannen mente det skjedde som følge av at tilliten til Lunde raknet hos bankene.

– Johs Lundes tillitsforhold til banken har vel helt andre årsaker enn en tilståelsesdom, sa lagdommer Braathen.

Leilighet i Spania

I lagmannsretten kom det frem at han har enebolig i Bergen verdsatt til 18 millioner kroner i 2014.

Men forretningsmannen mente den verdien var langt lavere nå. Han eier ytterligere to boliger i Bergen, leilighet i Spania, hytte på fjellet og to dyre biler.

Forsvarerbytte

Dag Steinfeld var forsvarer for mannen i tingretten og brukte store deler av rettsmøtet til å skjelle ut pressen.

– Mediebelastningen i denne saken er helt utenom det vanlige. Det er tusenvis av promillesaker som ikke nevnes i pressen. Mediene er i en solnedgang med stadig færre abonnenter. Omtalen av denne saken er et eksempel på pressens kikkermentalitet, tordnet Steinfeld.

Nå er Steinfeld byttet ut med John Christian Elden.

Publisert