Ny Dark Room-pågripelse: Mann (22) tatt for overgrep mot barn under 16 år

Mannen har ifølge forsvarer erkjent anklagene han er presentert for.

Publisert:

I RETTEN: Janne R. Heltne ba torsdag om varetekt for den overgrepssiktede 22-åringen. Han dukket opp i det enorme etterforskningsmaterialet i politiets Dark Room-etterforskning. Ved dommerbordet står en ansatt i tingretten. Foto: Roar Christiansen

Torsdag ettermiddag ble en 22 år gammel mann fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

Ansvarlig politijurist, Janne R. Heltne, opplyser at saken inngår i Operasjon Dark Room, bergenspolitiets storoffensiv mot barneovergrep som ble offentlig kjent i fjor høst.

Knyttes til Dark Room-dømt

Etter det BT erfarer går noen av anklagene mot 22-åringen tilbake til 2013. I en måneds tid dette året skal han, via Skype, ha chattet med en annen mann om seksuelle overgrep mot barn.

Den andre mannen er synonym med en 24-åring som i fjor høst ble dømt til nesten fire års fengsel i Dark Room-saken, blant annet for å ha forgrepet seg mot flere mindreårige.

Etterforskningen av 24-åringen var selve startskuddet til den store politioperasjonen.

Politiadvokat Heltne opplyser til BT at siktelsen mot den nylig pågrepne 22-åringen gjelder dette:

  • Seksuell omgang med barn under 16 år.
  • Befatning med og produksjon av fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn.
Les også

Les BTs dybdeintervju med etterforsker Hilde Reikrås: Jakter på monsternettverkene

Stengte dører

Iført hettegenser, caps og dongeribukse kom 22-åringen torsdag til tinghuset, passet på av to arrestforvarere.

Heltne kom sammen med en politietterforsker. Hun var svært ordknapp og snakket om at 22-åringen, ut fra den oppdaterte siktelsen, har gitt en delvis erkjennelse.

FORSVARER: Advokat Kim L. Villanger stilte i retten som forsvarer for 22-åringen. Han ville si minst mulig, siden en kollega egentlig har saken. Foto: Roar Christiansen

Politiet har tatt beslag i 22-åringens datautstyr der han bor, og politiadvokaten betegner beslagene som «ganske omfattende».

Heltne ønsket ikke å si noe mer om antall fornærmede i saken per nå, alder eller kjønn, eller hvor langt tidsrom anklagene i siktelsen strekker seg over.

– Etterforskningen vil avdekke hvor mange fornærmede det kan være snakk om. Jeg vil si minst mulig med tanke på vitner som skal avhøres. Det er dumt hvis de kan lese om detaljer i saken før de forklarer seg, sier Heltne, som viser til at politiet er helt i starten av sine undersøkelser.

Kontakt med andre

Heltne bekrefter at 22-åringen har vært i kontakt med andre.

– Det har vært kontakt med andre; det er derfor vi mener det er bevisforspillelsesfare. Men jeg vil ikke si mer om disse kontaktene og omfanget av dem.

«DARK ROOM»: Politiadvokat Janne R. Heltne til høyre. Her er hun sammen med etterforsker Hilde Reikrås og påtaleleder Gunnar Fløystad. Bildet er tatt da Dark Room-saken ble presentert for offentligheten i november i fjor. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

Hun fikk dommeren med på å lukke dørene for media.

Mannens forsvarer, advokat Erik Mjell, opplyser kortfattet at det dreier seg om en sak der tema er «innen overgrepskapittelet» i straffeloven.

Mjell henviser ellers til politiet. Han vil ikke gå inn på hvilken type overgrep det er snakk om.

Forsvarer: – Har erkjent

– Min klient har erkjent skyld for siktelsen slik den var onsdag. Men vi har ennå ikke sett siktelsen som skal presenteres i fengslingsmøtet, sa Mjell i 10-tiden torsdag.

5500 BRUKERNAVN: Politiet i Vest politidistrikt har gjennom sin «Dark Room»-etterforskning funnet over 5000 brukernavn som de knytter til samtaler og bildedeling i dataprogram. «Samtalene og bildedelingen er relatert til overgrep mot barn og seksuelle fremstillinger av barn. Flesteparten av brukernavnene er norske brukere», sto som følgetekst da politiet presenterte denne illustrasjonen i november i fjor. Foto: Politiet

Ifølge forsvareren er siktede fra bergensområdet og ble pågrepet for noen dager siden.

En kollega av Mjell, advokat Kim L. Villanger, var stedfortredende forsvarer i torsdagens fengslingsmøte.

22-åringen ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, slik politiet ønsket.

Publisert: