Ønsker ikke å bli prøveby for heroin

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen vurderer å gi heroin på resept til de tyngste narkomane. Byrådet i Bergen vil ikke bli prøveby.

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Helse— og omsorgsbyråd Liv Røssland synes det står stor respekt av helseministeren som tar debatten i det offentlige rom. Men å si ja til Bergen som prøveby for styrt utdeling av heroin, synes Frp-byråden blir et altfor drøyt steg å ta.

— Jeg vil ikke hive meg på den bølgen, det blir prematurt og tjener ingen. De rusavhengige blir ikke reddet av et slikt prøveprosjekt, sier hun.


Les også: Leder: Virksomme ord | Juss-professor: — Bergen egner seg | Kidnappet søsteren sin

«Snur alt på hodet»

I et innlegg i BT har tidligere SV-politiker Hans Ebbing foreslått å gjøre Bergen til prøveby for medisinsk utdeling av heroin. KrFs Filip Rygg er mildt sagt lunken.

— Dette er å snu alt på hodet. Jeg ønsker at Bergen skal bli en prøveby, ja, men da en prøveby for at alle rusavhengige i Bergen skal få behandling.

Lederen for KrFs bystyregruppe sammenligner statlig utdeling av heroin med aktiv dødshjelp. Rygg er selv pårørende til en rusavhengig og føler utspillet som «et slag i magen».

— Det prekære behovet for rusavhengige er å bli fri. Det er ingen verdighet i å være rusavhengig selv om det er Norge AS som betaler dosen, sier Rygg.

Helsebyråd Liv Røssland sier byrådet følger debatten, men at de ikke har diskutert saken internt.

— Heller ikke nasjonale myndigheter har diskutert seg ferdig og tatt stilling. Dette utspillet må ikke få skvise den viktigste debatten her vest: At Bergen og Vestlandet har et enormt behov for flere rusbehandlingsplasser, og at mange som trenger hjelp faller utenfor, sier helse- og omsorgsbyråden.

- Trenger mer erfaring

Røssland mener det er all grunn til å vente på mer erfaring før man begynner å dele ut heroin i Norge.

— Det er mange ubesvarte spørsmål. Kan vi sammenligne de andre landene med Norge? Hva blir Danmarks erfaringer når de starter heroinutdeling neste år? Hvor mye får vi igjen sammenlignet med å gi helsetilbud og behandling?, spør Røssland.

Helse-Hanssens partifelle i Bergen, Hallgeir Utne Hatlevik (Ap), vil gjerne ha vurdert heroin til medisinsk bruk.

— Argumentet for at dette bør testes i Bergen, er at det finnes mange tunge narkomisbrukere her. De har kommet så langt i sin narkotikakarriere at det ikke finnes andre hjelpemidler, sier Hatlevik.

Han sammenligner en slik bruk av heroin med hvordan pasienter med alvorlige lidelser får like sterke medisiner.

— De blir behandlet med andre opiater. Vi må se på heroin til tunge narkomane som medisin, ikke et rusmiddel, sier Hatlevik, som er nestleder i bystyrets helse- og sosialkomité.

- Tidlig i køen

Oddny Miljeteig, som leder helse- og sosialkomiteen, er glad for debatten.

— Jeg ønsker at Bergen skal stille seg tidlig i køen, men det er et stykke frem. Samtidig kan vi ikke skjule oss bak moralske holdninger for å slippe å ta i det mest ubehagelige, sier Miljeteig.

Hun mener at heroin på resept ikke er særlig paradoksalt når narkotiske stoff som metadon blir brukt i behandlingen.

— Det prinsipielle steget tok vi den dagen vi valgte å dele ut rene sprøyter til narkomane. Fra den dagen fikk vi et helseperspektiv i tillegg til ren behandling, sier Miljeteig.

Liv Røssland viser på sin side til sprøyteromsdebatten som en slags parallell sak.

— Debatten viste at det ikke nødvendigvis er én god tanke eller én god idé som skal til for å redde de rusavhengige. Sprøyterom var lenge det eneste saliggjørende prosjektet. Det er det ikke lenger. Nå avvikler prøvebyen Oslo hele ordningen, sier Røssland.

Bør Bergen takke ja til å bli heroin-prøveby? Si din mening!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Bergen egner seg

  2. Vurderer statlig heroinutdeling

  3. Fortsatt heroinutdeling til narkomane i Sveits

  4. - Som å forlate en unge i en godtebutikk

  5. På tide å avkriminalisere narkotika

  6. Hamsterdam i Bergen

  7. Kidnappet søsteren sin

  8. Virksomme ord

BT anbefaler

Dette gjer du om du trur du har korona

Får ein framleis gratis testar? Korleis er den nye korona-varianten? BT gir deg sju spørsmål og svar om situasjonen no.

LES SAKEN