Ønsker ikke å bli prøveby for heroin
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen vurderer å gi heroin på resept til de tyngste narkomane. Byrådet i Bergen vil ikke bli prøveby.

Helse— og omsorgsbyråd Liv Røssland synes det står stor respekt av helseministeren som tar debatten i det offentlige rom. Men å si ja til Bergen som prøveby for styrt utdeling av heroin, synes Frp-byråden blir et altfor drøyt steg å ta.
— Jeg vil ikke hive meg på den bølgen, det blir prematurt og tjener ingen. De rusavhengige blir ikke reddet av et slikt prøveprosjekt, sier hun.
Les også: Leder: Virksomme ord | Juss-professor: — Bergen egner seg | Kidnappet søsteren sin
«Snur alt på hodet»
I et innlegg i BT har tidligere SV-politiker Hans Ebbing foreslått å gjøre Bergen til prøveby for medisinsk utdeling av heroin. KrFs Filip Rygg er mildt sagt lunken.
— Dette er å snu alt på hodet. Jeg ønsker at Bergen skal bli en prøveby, ja, men da en prøveby for at alle rusavhengige i Bergen skal få behandling.
Lederen for KrFs bystyregruppe sammenligner statlig utdeling av heroin med aktiv dødshjelp. Rygg er selv pårørende til en rusavhengig og føler utspillet som «et slag i magen».
— Det prekære behovet for rusavhengige er å bli fri. Det er ingen verdighet i å være rusavhengig selv om det er Norge AS som betaler dosen, sier Rygg.
Helsebyråd Liv Røssland sier byrådet følger debatten, men at de ikke har diskutert saken internt.
— Heller ikke nasjonale myndigheter har diskutert seg ferdig og tatt stilling. Dette utspillet må ikke få skvise den viktigste debatten her vest: At Bergen og Vestlandet har et enormt behov for flere rusbehandlingsplasser, og at mange som trenger hjelp faller utenfor, sier helse- og omsorgsbyråden.
- Trenger mer erfaring
Røssland mener det er all grunn til å vente på mer erfaring før man begynner å dele ut heroin i Norge.
— Det er mange ubesvarte spørsmål. Kan vi sammenligne de andre landene med Norge? Hva blir Danmarks erfaringer når de starter heroinutdeling neste år? Hvor mye får vi igjen sammenlignet med å gi helsetilbud og behandling?, spør Røssland.
Helse-Hanssens partifelle i Bergen, Hallgeir Utne Hatlevik (Ap), vil gjerne ha vurdert heroin til medisinsk bruk.
— Argumentet for at dette bør testes i Bergen, er at det finnes mange tunge narkomisbrukere her. De har kommet så langt i sin narkotikakarriere at det ikke finnes andre hjelpemidler, sier Hatlevik.
Han sammenligner en slik bruk av heroin med hvordan pasienter med alvorlige lidelser får like sterke medisiner.
— De blir behandlet med andre opiater. Vi må se på heroin til tunge narkomane som medisin, ikke et rusmiddel, sier Hatlevik, som er nestleder i bystyrets helse- og sosialkomité.
- Tidlig i køen
Oddny Miljeteig, som leder helse- og sosialkomiteen, er glad for debatten.
— Jeg ønsker at Bergen skal stille seg tidlig i køen, men det er et stykke frem. Samtidig kan vi ikke skjule oss bak moralske holdninger for å slippe å ta i det mest ubehagelige, sier Miljeteig.
Hun mener at heroin på resept ikke er særlig paradoksalt når narkotiske stoff som metadon blir brukt i behandlingen.
— Det prinsipielle steget tok vi den dagen vi valgte å dele ut rene sprøyter til narkomane. Fra den dagen fikk vi et helseperspektiv i tillegg til ren behandling, sier Miljeteig.
Liv Røssland viser på sin side til sprøyteromsdebatten som en slags parallell sak.
— Debatten viste at det ikke nødvendigvis er én god tanke eller én god idé som skal til for å redde de rusavhengige. Sprøyterom var lenge det eneste saliggjørende prosjektet. Det er det ikke lenger. Nå avvikler prøvebyen Oslo hele ordningen, sier Røssland.
Bør Bergen takke ja til å bli heroin-prøveby? Si din mening!
Les mer om dette temaet
Mest lest akkurat nå
Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar
Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken
Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om
Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb
Kjemper for å avverge pilotstreik i SAS: – Det har vært bevegelse
– Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet