Husrekken solgt for én krone

1600-tallshusene på Nøstet blir bordellmuseum og teater.

Publisert:

Finn Bjørn Tønder

De nye eierne planlegger blant annet teaterscene, kafé og bordellmuseum i den fredede husrekken i Nøstegaten.

Det er mannen bak restaureringen av Nøsteboden, Roger Iversen, FAV Eiendomsutvikling og tidligere daglig leder i Gamle Bergen, seniorrådgiver Tryggve Fett, som sammen har fått tilslaget fra Bergen Kommunale Bygg om å kjøpe Nøstegaten 39-45 for en krone.

— Vi må ta det forbeholdet om at byrådet vedtar vår innstilling onsdag i neste uke. Men det er ingen tvil om at denne konstellasjonen hadde den beste planen for å rehabilitere bygningene. Og i tillegg hadde økonomien på plass. De fire andre interessentene var også meget seriøse. Men de manglet enten erfaring med rehabilitering av gamle bygninger, eller økonomi til å gjennomføre planene, sier juridisk rådgiver Christine Onarheim i Bergen Kommunale Bygg.

— Det har hele tiden vært klart at Bergen kommune ikke ville tjene på prosjektet. Det vesentlige var at de fredede bygningene blir tatt vare på. Derfor selges husrekken for en krone, sier hun. Betongkolossen bak husene fjernes på kommunens regning.

Les også

Gjorde funn på Nøstet

Dette er planene

Sivilarkitekt Tryggve Fett er rådgiver for de nye eierne av husrekken. Han sier at de foreløpige planene går ut på å bruke bygningene til museum, teaterscene for frie teatergrupper, en såkalt folkelig kafé, samt leiligheter for korttidsutleie.

— Vi tenker da først og fremst på leiligheter til kunstnere og universitetsfolk som bor kortere perioder i Bergen. For eksempel for skuespillere som gjestespiller ved Den Nationale Scene, sier Fett.

Han understreker at det er stort behov for scener for frie grupper i Bergen, og utelukker ikke at Ekserserhuset kan bli gjenreist bak 1600-tallsrekken.

— Det er utenfor vårt prosjekt, men kommunen skal gjenreise det, og det passer absolutt inn i våre planer, sier Fett.

- Bordellmuseum?

  • Vi har planer om en museumsdel i bygningene. Og da er meningen å reflektere over historien til husene og området rundt. Blant annet lå Bergens mest kjente bordell, «Vestindien», i denne husrekken, sier Fett.

Roger Iversen har tidligere gått ut med planer om et bordellmuseum i deler av bygningene, hvis han fikk tilslaget. I samme område lå også andre bordeller på 1800-tallet. Blant dem «De fire løver» og «Hamburg».

— Det var et spesielt område med arbeidsfolk. Men også et område der de fine turistbåtene la til, sier Tryggve Fett.

— Jeg gleder meg til å arbeide videre med dette, sier han.

Les også

Bergens styggeste bygg

15 til 18 millioner kroner

Styreleder Arne Veidung i FAV Eiendomsutvikling AS sier til BT at gruppen som nå overtar bygningene har budsjettert med en kostnadsramme på mellom 15 og 18 millioner kroner til rehabiliteringen.

— Vi håper selvsagt på støtte fra myndighetene, men skal få dette til. Det var med stor glede jeg fikk meldingen fra BT om at det ser ut til at det er vi skal overta bygningene, sier Veidung på telefon fra Washington. Han forteller at interessentene nå skal etablere et eget selskap som skal stå for gjenreisingen av de historiske husene på Nøstet. -Jeg mener bestemt vi er et godt team, sier han.

Hva mener du om planene for Nøstet?

Publisert: