Igjen har det dukket opp en filmperle fra vår nære fortid. Arne Strøm har hentet en 60 år gammel filmrull ned fra loftet som hans far filmet den gangen flyplassen ble bygget på Flesland.

Hans far, Reidar Strøm, var byggeleder og filmet alt fra den første oppmålingen av det myrlendte området i 1953 til det første flyet landet i 1955.

— Jeg var tretten år da byggingen startet og hadde sommerjobb på anlegget, forteller Arne Strøm.

Anleggsarbeid uten filter

Filmen viser hvordan anleggsarbeidet foregikk uten verneutstyr av noe slag. Man kan lure på hvordan hørselen til anleggsarbeiderne var da flyplassen sto ferdig.

Steinspruten sto høyt når sprengladninger ble fyrt av. I dag er det vanlig å dekke over ved sprenging slik at ikke steiner flyr ukontrollert avgårde.

Gravemaskinene hadde wiretrekk for styring av skuffearmen i stedet for hydraulikk.

— Om wiren røk, kunne arbeidet stoppe i flere timer, forteller Strøm.

Svære maskiner

De største lastebilene kom med englandsbåten, forteller han videre. Folk sto og gapte da de ble kjørt gjennom byen. De grønne monstrene ble kalt Euclid. En svær graver ble også satt inn i arbeidet. Den ble kalt RB 14 og kunne fylle en lastebil med fem skuffer.

Da flystripen sto ferdig kom et fly med storfint besøk. Lord Montgomery ble tatt i mot av Bergens ordfører Knut Tjønneland og en gruppe fremmøtte. Montgomery var den samme som knekket nazistyrkene i Nord-Afrika et drøyt tiår før han sto på Bergens nye flystripe. Fra filmklippene ser man tydelig at den gamle generalen ble tatt i mot som en stor helt.

Reparert film

Filmrullen hadde ligget lenge på loftet og var i svært dårlig forfatning da den skulle digitaliseres. Antonio Stasi skannet den halvtime lange filmen, mens hans assistent Emi Hara brukte ukesvis på å gå gjennom filmen nærmest rute for rute.

Arne Strøm har alle rettigheter til den halve timen med historiske opptak.

Hva vet du om det vi ser i filmen? Fortell i feltet under.

FINT BESØK: Blant de første som landet på den nye flyplassen var selveste Lord Montgomery. Han ble tatt i mot av Bergens ordfører Knut Tjønneland.
REIDAR STRØM