— Hadde jeg hatt en barnehageplass, hadde vi klart å få det til. Nå er situasjonen frustrerende, sier Kristina Lysen.

Hjemme i Arna åler Nora (10 md.) seg lykkelig over stuegulvet. Hun er ikke lett å holde følge med for mamma Kristina Lysen, som er avhengig av krykker etter omfattende kreftbehandling.

Akkurat denne dagen har småbarnsmoren hjelp av faren Jarle Lysen og en venninne. Men det er ikke hver dag hun kan regne med hjelp.

Jeg kommer meg ikke noen steder med datteren min slik det er nå.

— Skal jeg ta Nora med på stellebordet må jeg hinke med henne i en hånd og ha krykken i den andre, forteller Lysen.

Fikk benkreft

Da Nora var seks uker gammel fikk Lysen vite at hun hadde en sjelden type benkreft i låret.

Nå har hun operert inn lår- og kneprotese på venstre fot og har vært avhengig av krykker i ni måneder. Lysen har også vært gjennom 18 cellegiftbehandlinger. Den siste tok hun like før jul.

Mens hun har vært i behandling har hun gjort det hun kunne for å forberede seg på 5. januar 2015, når samboeren skal tilbake i jobb.

Men mandag måtte Noras pappa begynne på igjen på jobben på Sotra etter å ha tatt sin del av permisjonen. Nå står Lysen uten noe hjelp hjemme og uten barnehageplass.

— Jeg kommer meg ikke noen steder med datteren min slik det er nå, sier Lysen.

Blir ikke prioritert

I dag blir ikke foreldre som er syke eller har helseproblemer prioritert for barnehageplass. Det ble endret for flere år siden.

Blir det en ledig plass nå vil jeg ikke få den uansett fordi jeg ikke er prioritert.

— I en slik situasjon som dette vil vi normalt strekke oss langt for å hjelpe, men det har ikke vært mulig her, sier Marianne Boge, seksjonsleder for barnehage i Bergen kommune.

Bergen kommune har undersøkt hva som finnes av ledige barnehageplass i Arna, men der har ikke vært en eneste plass å oppdrive.

Kristina Lysen er på 22. plass på venteliste på barnehagen hun har søkt på som førstevalg i Arna.

— Blir det en ledig plass nå vil jeg ikke få den uansett fordi jeg ikke er prioritert. Jeg vil ikke ha en mulighet før barnehageopptaket etter sommeren, sier Lysen.

Kan ikke ta seg av

Kreftavdelingen på Haukeland skriver i en erklæring at Lysen ikke er i stand til å ta seg av datteren på flere måneder. Permisjonstiden hennes er derfor forskjøvet. Etter en tøff kreftbehandling trenger hun også mye hvile og skal gjennom omfattende rehabilitering.

— Det virker som om jeg faller mellom alle stoler her. Det må være et hull i systemet, sier Lysen.

Samboeren kan ikke forlenge sin del av pappapermisjonen for å være hjemme, fordi han tidligere var student. Det hadde ført til så lav utbetaling at den lille familien ikke ville ha klart seg økonomisk.

Glad for all hjelp

På Haukeland har Lysen fått hjelp til å finne ut hva støtte hun kunne få av Bergen kommune, men ikke noe har kommet ut av det.

Hun har ikke søkt om husmorvikar, fordi hun fikk tilbakemelding om at tilbudet ikke eksisterte. Ifølge Bergen kommune har de et slikt tilbud når BT spør om det.

— Jeg blir glad for all hjelp jeg kan få, jeg, sier Lysen.