16 ting å glede seg til i 2016

Det siste punktet er vi ikke helt sikre på om innfrir.

MYE MORO: Det er VM i skiskyting, EM i fotball og sommer-OL i 2016. I tillegg skjer det litt av hvert på kulturfronten. Det amerikanske valget vil nok ta stor plass i nyhetene, og du kan selv bestemme om du vil gå over syv fjell, sykle til Voss eller løpe maraton i Bergen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det er mangt og mye å se frem til i det kommende året. Vi har laget en liste over noen bynære hendelser, noen nasjonale og noen internasjonale som vil prege det kommende året — enten det er fordi du selv deltar eller du får det servert gjennom TV-skjermen, i papiravisen din eller her på BT.no.

1. Blastfest

Arrangeres 17. februar til 20. februar.

Det blir fire dagers metalfest med nærmere 60 band på USF Verftet, Garage og Apollon i midten av februar.

Jon-Arvid Himle
 1. VM i skiskyting på hjemmebane Arrangeres 2. til 13. mars 2016 i Holmenkollen.

Tar Emil Hegle Svendsen gull? Eller havner Johannes Thingnes Bø på toppen av pallen? Er det Tiril Eckhoff som treffer blinken mest, eller blir hun slått av tsjekkiske Gabriela Soukalova?

Det blir forhåpentligvis en treffsikker start på mars for de norske skiskytterne med lite is i rubben og pudderføre hele veien til mål.

Billetter kan kjøpes på oslo2016.no. Damestafetten går av stabelen fredag 11. mars. Herrestafetten går dagen etter.

PÅSKE: Vinterferien og påskeferien er slått sammen til en gigantisk kjempeferie i 2016.
 1. Verdens lengste påskeferie Arrangeres fra 18. mars til 4. april.

Man kan like det eller ikke, men Bergen kommune har besluttet å slå sammen påsken og vinterferien i år. Man går dermed en påske med svært lange skiturer i møte.

Er du klar?:

Les også

Nå får du enda flere fridager i påskeferien

Hva synes du?:

Les også

God påskevinterferie!

Foreldre skeptiske:

Les også

Gjør opprør mot den nye superferien

LØPSFEST: Er du klar for 42 kilometer i 2016?
 1. Bergen City Marathon Arrangeres 30. april.

Bergen City Marathon går av stabelen for femte gang i 2016.Løpet har følgende distanser: Marathon, Halvmaraton, Stafett med ti etapper og slutt Thon Run. Start og mål på Bryggen.

KOMMER: Aha kommer til Bergen og er en av storkonsertene i 2016.
 1. A-ha avslutter karrieren i Bergen Arrangeres 7. mai.

Kjenner vi Bergen Live og Frank Nes rett, blir det mye musikk i det kommende året. Men nokså stort må det kunne sies å være at A-ha har valgt å avslutte avslutningsturneen sin i Bergen. Det er 30 år siden «Take on Me» gikk inn på førsteplass på USAs Billboard Hot 100, men hvis du heller liker annen musikk, kan du sjekke konsertkalenderen til Bergen Live her.

Intervju og alle detaljene:

Les også

A-ha klar for ny konsert i Bergen

HUSKER DU?: Da grand Prix ble avviklet i Bergen i 1986 var det Sandra Kim som vant.
 1. Grand Prix-finalen i Sverige Arrangeres 14. mai.

30 år etter at Sandra Kim og Belgia tok seieren i det som antakelig var det beste finalearrangementet i Grand Prix noen sinne, er det klart for finale i Globen i Stockholm. Det kan neppe måle seg med Grieghallen med Åse Kleveland i 1986, men Petra Mede og Måns Zelmerlöw skal lede showet i den svenske hovedstaden.

Eurovision Song Contest har 60-årsjubileum i år. Sangkonkurransen ble arrangert for første gang da Sveits vant 24. mai 1956.

Bli med tilbake:

Les også

Det ultimate Grand Prix-tiåret

KANSKJE KOMMER KONGEN: Kong Harald og dronning Sonja blir nok invitert til Festspillene i 2016 også.
 1. Festspillene i Bergen Arrangeres fra 25. mai til 8. juni.

Festspillene i Bergen ble første gang arrangert i 1953. På 2016-programmet står Fargespill med Kringkastingsorkesteret på programmet. Det gjør også Séance – the making of a murder mystery musical, med musikk av Karoline Krüger og Sigvart Dagsland. Cirkus Cirkör inntar også Bergen igjen i mai. Blant veldig mye annet.

JAZZFEST: Midt under Festspillene er det også Nattjazz i Bergen.

8. Nattjazz Arrangeres fra 26. mai til 4. juni.

Bernhoft, Ingebjørg Bratland, Adam Baldych & Helge Lien Trio, Hanna Paulsberg Concept, Dans Dans og Sarah McKenzie er klare for Nattjazz.

Nattjazz er en av Norges største jazzfestivaler. Festivalen avvikles årlig i slutten av mai, samtidig med Festspillene i Bergen. Den har base på USF Verftet i Bergen, som Nattjazz og Bergen Jazzforum har deltatt i etableringen av.

Festivalen ble arrangert første gang i 1972, og har en musikalsk profil med hovedvekt på etnisk og moderne jazz.

FJELLTUR MED STOR F: Syvfjellsturen arrangeres for 62. gang i 2016.
 1. Syvfjellsturen Arrangeres 29. mai.

For 62. gang arrangeres Syvfjellsturen. Det noteres som vanlig ingen tid, men hele søndagen brukes til å tilbakelegge cirka 3,5 mil og total oppstigning på 2400 meter. Start fra Gravdal. Deretter går turen til Lyderhorn, i godt merket løype. Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyfjellet (v/Fløirestauranten), videre til Brushytten og Rundemanen. Herfra til Sandviksfjellet og tilbake til Turlagskontoret i Marken.

Vil du heller gå fire fjell starter du på Årstad videregående skole. Traseen er Ulriken, Fløyen, Rundemanen, Sandviksfjellet, med innkomst ved Turlagskontoret i Marken.

Bli med!:

SYKKELFEST: Vestlandsklassikeren Bergen-Voss arrangeres i år for 39. gang i 2016.
 1. Bergen-Voss Arrangeres 4. juni.

Vestlandsklassikeren Bergen-Voss arrangeres i år for 39. gang. Sykkelrittet har med årene blitt en tradisjon for mosjonister, tursyklister og konkurransesyklister fra hele Vestlandet.

Er du klar for 165 kilometer på sykkelryggen i 2016?

Fire timer, 17 minutter og tre sekunder:

11. Hansa-dagene

Arrangeres 9. til 12. juni.

Det er 20 år siden sist, men i juni 2016 skal Bergen igjen være vertskap for de internasjonale Hansadagene. I løpet av fire dager vil byen syde av liv, og du vil kunne lukte, smake og høre historien.

— Dette blir et av de store hendelsene i Bergen i 2016. En skikkelig festhelg, sier reiselivsdirektør i Bergen, Ole Warberg, til BT.

Det blir marked med boder med mat og kultur fra mer enn 100 byer i Tyskland, Nederland, Polen, Baltikum og andre land. Det blir gatefestival, et kunstnerisk program og et ungdomsprogram.

Samtidig arrangeres folkefesten Torgdagen med tradisjonsmusikk og dans.

Ole Warberg.

Reiselivsdirektør Ole Warberg sier han er optimist med tanke på det kommende året.— I motsetning til et par næringer som sliter litt, er jeg optimist. Vi er jo litt berørt av det som skjer med økonomien, men Bergen er blitt en levende og sterk by. Vi vil gjerne ha folk til å komme hit og oppleve byen og fjordene. Vi hadde sterk vekst i 2014 og 2015, og jeg tror det vil øke i 2016 også. Vi har en god situasjon med tanke på valutaen som er gunstig for tilreisende, sier han til BT.

12. Fotball-EM i Frankrike

Arrangeres fra 10. juni til 10. juli.

Åpningskampen går fredag 10. juni klokken 21 mellom Frankrike og Romania i Gruppe A. Både åpningskampen i EM og finalen skal spilles på Stade de France i Saint-Denis, en forstad til Paris.

Det er tredje gang VM i fotball arrangeres på fransk jord. På 30 dager skal 24 lag spille 51 kamper i ti byer.

Lyst til å se en kamp? Rundt 75 prosent av billettene vil være tilgjengelig for supportere på nettsiden euro2016.com.

MUSIKKFESTEN: I år stilte Kygo på Bergenfest.
 1. Bergenfest Arrangeres fra 15. til 18. juni.

Det blir som vanlig fire dager med store musikkopplevelser på Bergenhus festning til sommeren. På plakaten står blant andre Wilco, Ghost, Sigur Rós, Lars Vaular og Wolf Alice allerede. Mer kommer.

Bergenfest har blitt arrangert siden 1993, i starten under navnet Ole Blues. Siden har festivalen vokst til å bli en av de ledende i Norge. Siden 2012 har Bergenfest vært et utendørsarrangement.

SOMMEREVENTYR: Det er TV 2 som sender OL til sommeren.
 1. OL i Brasil Arrangeres i Rio de Janeiro i Brasil fra 5. til 21. august.

Til sommeren blir det utvilsomt mye olé og samba. Under lekene vil det være 35 konkurransearenaer hovedsakelig plassert i Barra da Tijuca, men også i tre andre «soner»: Copacabana, Deodoro og Maracanã. Det vil bli første gang de olympiske leker arrangeres i Sør-Amerika.

Senderettighetene i Norge ble i juni 2011 solgt til TV 2, som da sikret seg rettighetene til både Vinter-OL 2014 og Sommer-OL 2016, og sommer-OL i Rio de Janeiro blir dermed de første olympiske sommerleker som ikke sendes på NRK.

Donald Trump.
 1. Valg i USA Avholdes 8. november.

Det republikanske partiet og Det demokratiske partiet velger sine kandidater i partimøter og primærvalg i de ulike delstatene vinteren og våren 2016. De første avstemningene skal finne sted i februar.

Den formelle nominasjonen finner sted på republikanernes landsmøte i Cleveland i Ohio 18. til 21. juli 2016 og på demokratenes landsmøte i Philadelphia i Pennsylvania 25. til 28. juli 2016. Da blir det klart hvem som er republikanernes og demokratenes kandidat til valget 8. november.

Les deg opp:

Les også

Seks ting du bør vite om det amerikanske presidentvalget

Hvem har du tro på?:

Les også

Dette er de amerikanske presidentkandidatene

Podkast: Har Donald gått for langt?

SPÅR: Frank Aarebrot spår det politiske 2016 for BT.

Frank Aarebrot tror på en livlig start på 2016, når primærvalget i USA får stor oppmerksomhet.— Først er det Iowa, deretter New Hampshire. Så står Sørstatene for tur. Det er veldig rare ordninger i de ulike delstatene og mange kompliserte prosedyrer, sier han.

- Hvor lenge kommer Trump til å være en del av den amerikanske valgkampen?

— Trump er en fyr som ikke vil hoppe av bare fordi han får en nesestyver. Spenningsmomentet består i om han er så engasjert i prosjektet sitt at han vil stå helt til valgdagen som en tredjekandidat. Da ødelegger han jo for republikanerne.

- Tror du virkelig han vil gjøre det?

— Han har jo levd godt med demokratene, han. Og han her så selvopptatt at det ikke skulle forundre meg. Men det er sikkert mer sannsynlig at han trekker seg, sier Aarebrot.

KJÆRLIGHET OG LIDELSE: Finner Erik Huseklepp formen til seriestart?
 1. Brann Avholdes hele året (med kryssede fingre).

Helt til sist tar vi med Brann. Fotballklubben er like mye en lidelse som en glede, men det er lov å ha troen. Brann gjør i 2016tross alt toppseriecomeback 100 år etter at de vant bergensavdelingen av prøveligaen 1914-16.

Spillerne gjennomfører individuelt tilpassede treningsprogrammer frem til nyttår. Så møtes de til første fellestrening mandag 4. januar 2016. Når troppen befinner seg i Bergen vil fotballhallen på Sotra bli brukt til innendørstrening og Nymark kunstgress når været tillater det. Det blir treningsleir i Florida, på IMG Academy i Bradenton, fra 23. januar til 6. februar. Det er fortsatt uvisst om det blir spilt kamper under oppholdet. Det er avtalt treningskamp mot Åsane i Vestlandshallen fredag 19. februar klokken 2000.

Spilleplanen for Tippeligaen er offentliggjort. Den viser at Brann skal til Drammen for å møte Godset i første runde. Deretter venter Odd i sesongens første stadionkamp. 16. mai-kampen i år går mot Stabæk.

Helt til slutt: 2016-jubileene

 • Det er 400 år siden William Shakespeare døde i 2016.
 • Det norske bibelselskap fyller 200 år i 2016.
 • Det gjør også Den norske bank.
 • Det er 150 år siden stortingsbygningen ble innviet.
 1. januar er det 100 år siden det var storbrann i Bergen i 1916.
 1. mars er det 100 år siden Albert Einstein publiserte relativitetsteorien.
 1. mars er det 90 år siden Roald Amundsen begynte sin ferd mot Nordpolen med luftskipet «Norge». Det fløy over Nordpolen 12. mai 1926.
 1. oktober i år er det 90 år siden en folkeavstemning ga flertall for å oppheve brennevinsforbudet.
 2. I 2016 er det 80 år siden første stripe av Fantomet kom på trykk.
 3. Det er 80 år siden Norges Sildesalgslag i Bergen ble dannet 20. september i år.
 4. I november er det 80 år siden BBC startet daglige fjernsynssendinger.
 1. januar 2006 er det 70 år siden rasjonaliseringen av brennevin ble opphevet.
 2. Det er 70 år siden Universitetet i Bergen ble opprettet 9. april i det kommende året.
 3. Svinesundbroen fyller 70 år i juni.
 4. SAS fyller 70 år i juli.
 5. Bikinien fyller 70 år til sommeren.
 6. Barnetrygden er 70 år i 2016.
 7. Det er også Heimevernet.
 1. januar i år er det 50 år siden trikken i Bergen ble nedlagt.
 1. juli er det 50 år siden Stortinget vedtok lov om folketrygd.
 1. juli er det 50 år siden norsk oljeboring startet i Nordsjøen.
 1. august er det 50 år siden «Skomvær» fra Austevoll kantret og sank under fiske ved Shetland. Skipperen omkom i havariet.
 2. Apple fyller 40 år i april 2016.
 3. Bompengeringen i Bergen har 30-årsjubileum 2. januar.
 4. I november det kommende året er det 30 år siden riksadvokaten åpnet etterforskning om omfattende politivold i Bergen.
 5. I 2016 er det 130 år siden Frihetsstatuen i New York ble innviet.
 6. Det er 130 år siden Coca Cola ble funnet opp.
 7. Det er 130 år siden fotballklubben Arsenal ble grunnlagt.
  Noe viktig vi har glemt? Syng ut i kommentarfeltet!
Publisert: