Der ingen skulle tru at asylsøkere kunne bu

De siste to ukene er Rondane og nasjonalfjellheimen nærmest blitt en syrisk provins av fjellforviste flyktninger. UDI har på rekordtid skaffet nesten 9000 akuttmottaksplasser for å huse nye asylsøkere.

Publisert Publisert

Leker: På Hornsjø er det barna som får tiden til å gå raskest. 34 småbarn og masse plass å leke på. Før helgen kom Lions Øyer med to stappfulle varebiler med akebrett, leker og klær til barna. Selv om de bor langt unna, var responsen og giverviljen fra bygdefolket enorm, forteller de frivillige som samlet inn gavene Foto: Stein Bjørge

  • Thomas Olsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Denne høsten er det oransje boblejakker som gjelder i fjellet: Du ser dem i lobbyen, i baren og i peisestuen på høyfjellshotell etter høyfjellshotell.

Men det er ikke fordi oransje er vinterens skimote. Jakkene, sammen med saggede, grå joggebukser, er Utlendingsdirektoratets (UDI) standardbekledning til hundrevis av fjellforviste asylsøkere, skriver Aftenposten.

Sendes høyere opp

— Hæ, skal vi være her helt til desember?

Zena Iemad (30) drar de oransje jakkeermene ned over vantene og kikker bekymret på ektemannen Mietham Ismail (31). De står på en liten bergknaus ovenfor deres nye, midlertidige hjem, Rondablikk høyfjellshotell, der de bor sammen med totalt 180 nyankomne asylsøkere.

På fjelltur: Syriske flyktninger trives bedre inne enn ute i norsk fjellheim. Her er det likevel noen som er ute på luftetur. Foto: Stein Bjørge

Siden flyktningstrømmen sprengte det norske mottaksapparatet i august, har UDI lett land og strand rundt etter egnede overnattingslokaler. Nå har mottaksjakten beveget seg opp i fjellheimen.Mens det har gått trått med å få inn anbud på ordinære asylmottaksplasser, har pågangen fra utleiere og hotellsjefer vært stor. Bare siden 10. oktober er det redd opp flere tusen senger i høsttomme hotell og skisportsanlegg.

300 er sendt til Skinnarbu ved Hardangervidda. Hemsedal huser allerede 500 flyktninger. Rundt 1000 er innlosjert på begge sider av Gudbrandsdalen. Og nå er rundt 500 asylsøkere plassert i Rondane.

— Suppe og fisk

På grusveiene mellom hyttene rundt Rondablikk høyfjellshotell på Kvamsfjellet har det lagt seg hvitt rimlag. Selv om tåkedekket skjuler toppene i nasjonalparken, fascineres irakiske Zena og Mietham av utsikten. Men de har også begynt å speide etter liv.

— Fjellene og naturen - det er veldig fint. Men det er jo ingen ting her. Vi har to barn på åtte og elleve år, og ønsker at de skal få mulighet til å gå på skole. Vi bor hvor som helst, bare det finnes et tilbud til barna, sier hun.

— Hvordan er det å bo på norsk høyfjellshotell?

— Det er fint, men vi er fra Irak og maten her er vi ikke vant til. Det er suppe og fisk, suppe og fisk, nesten hver dag, forteller han.

Konen kikker ned på hytteklyngene med høstbrune torvtak rundt Furusjøen. Lurer på om familien vil kunne få sitt eget hjem.

— Jeg er ikke så glad i fisk og kjøtt. Men jeg liker å lage mat, og håper vi etter hvert kan få vårt eget kjøkken, sier Zena.

— Kylling, smatter ektemannen i et smil av frostrøyk.

Da Rondeslottet høyfjellshotell i Otta skulle bli asylmottak i 2009, steilet hyttenaboene. Men høstens mottaksboom har ennå ikke skapt rabalder.

— Nei, jeg ikke hørt noe, forteller Helge Ruststuen, kafévert på Rustugusetra. Han valgte å sesongstenge tidligere på grunn av kaoset i kiosken da asylsøkere flyttet inn. Ruststuen synes likevel synd på de nye naboene.

— Jeg skjønner hvis noen får sjokk. Det å bli kjørt opp hit på fjellet er jo voldsomt. Men hvor skal en gjøre av alt folket som kommer?

Trodde de ble bortført

Litt lenger sør har man funnet et enda mer isolert sted for nyankomne. På den stolte, men nedslitte høyfjellsinstitusjonen Hornsjø i Øyer kom det 104 voksne og 34 barn i løpet av noen nattestimer for to uker siden. En halvtimes kjøring fra bygden og inn i det dunkle ødelandet var dramatisk for noen.

— I mørket oppover fikk enkelte panikk, trodde de var blitt kidnappet og at deres siste time var kommet. De forsøkte å få minibussen til å snu, forteller leder ved Hornsjø Høyfjellshotell, Jan Bjørke. Han forteller at også drosjesjåførene slet med å finne frem til stedet.

Men etter et par dager i egen seng og med rikelig med mat, roet flyktningene seg i de luftige stuene på skihotellet.

Beboer Mohammad (27) fra Syria sitter ved panoramavinduet i spisesalen, der han akkurat har spilt enda en runde backgammon.

— Jeg tar dette som en periode man kan slappe av. Det er vakkert her. Særlig soloppgangen er fantastisk. Nå venter jeg på snø og skal prøve å lære å gå på ski.

27-åringen vil være anonym av hensyn til familien som er igjen i Aleppo. Han forteller at folk på mottaket stort sett er fornøyde, men etterlyser mer informasjon.

— Ingen har kommet hit fra myndighetene eller UDI. De burde snart forklare hva som skjer med oss. Folk ønsker avklaring og en mer stabil situasjon. Dagene går ved å spille backgammon, kort og bordtennis, men jeg merker at jeg begynner å kjede meg.

— Livet her er å spille, spise, sove - og drømme ...

- De skal flyttes

— Vi har forståelse for at det kan virke øde for enkelte asylsøkere å bo på fjellet. Det viktigste akkurat nå er å skaffe dem tak over hodet. Disse akuttplassene skal være midlertidige og vår intensjon er å flytte beboerne videre, men det henger sammen med hvordan situasjonen utvikler seg, forklarer presserådgiver i UDI, Kjersti Vaugelade-Baust.

Øyvind Wistrøm, styreleder i stiftelsen som driver hotellet, er bevisst på utfordringene og søker aktivt samarbeid med frivillige nordmenn.

— Vi er veldig klar over utfordringen med å være i «fjellheimen». Samtidig som vi mener nettopp det i en viss grad kan redusere virkningen av de traumatiske opplevelsene flyktningene har hatt, sier han.

Hotellet har hatt besøk av studenter som har tilbudt beboerne språkkurs, aktiviteter og samvær. En av de første dagene forsøkte styrelederen selv å aktivisere beboerne. Men det gikk heller dårlig.

— Da beboerne hadde funnet seg til rette etter noen dager, forsøkte jeg å organisere noen gåturer i naturen uten særlig oppslutning. Da var det en av flyktningene som på klappet meg på skulderen og forklarte at de hadde egentlig gått nok for en stund, sier Wistrøm.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Lørdag aksjonerer de: – Dette kan bli noe av det største vi har sett i vest

Samferdselsministeren bekrefter at det kan bli aktuelt å dele opp prosjektet med ny vei og bane til Voss.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  5. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe

  6. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.