Må få ut urin gjennom navlen etter en serie med legefeil

Eilert Jan Lohne ba om å bli tvangsinnlagt på Sandviken. Etter åtte operasjoner var han blitt 50 prosent invalid. Den psykiske belastningen ble for stor.

VANT FREM: De fem siste årene har vært et mareritt for Eilert Jan Lohne. Nå har han fått medhold i at legene gjorde feil på feil. Foto: GIDSKE STARK

  • Ole Valaker
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det begynte med det spesialist i urologi, Jens Bengen, beskriver som «moderate subjektive vannlatingsplager» i 2010.

Etter åtte operasjoner hadde Eilert Jan Lohne blitt 50 prosent invalid. Urinrøret er totalskadet.

Systemsvikt

I et ferskt vedtak stempler Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) saken som «systemsvikt».

— Det er ikke et ord vi bruker ofte. Det er ingen andre saker vi har funnet som er direkte sammenliknbare. Han har kommet særlig uheldig ut. Resultatet totalt sett er blitt veldig dårlig, sier senior kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Alle involverte – Volvat Bergen, Helse Førde og Privatsykehuset Haugesund – får kritikk. Les hva de svarer:

Les også

Helse Førde-sjefen ringte til Lohne

— Mellom linjene er det en slakt av de tre behandlingsinstitusjonene. Samlet sett står det til stryk, sier Lohne.

— Det har vært en klar svikt. Det mest vanlige er at skaden har skjedd ett sted, men her er det snakk om flere steder, sier Stæhr.

AKTIV: Eilert Jan Lohne har utgitt flere bøker og var i mange år en ivrig samfunnsdebattant. Han har lang erfaring som lokalpolitiker og vararepresentant for Arbeiderpartiet på Stortinget i 1997 til 2001. Dette bildet er fra 1998. Foto: MARIT HOMMEDAL

Øyvind ble lam og tapte saken:

Les også

Så kom dokumentet som forandret alt

Dyp depresjon

NPE hentet inn en syv sider lang uttalelse fra spesialist Bengen. Behandlingen var samlet sett «ikke i samsvar med god medisinsk praksis», skriver Bengen.

Han slår fast at det var svikt i informasjon, og at pasienten burde vært henvist tidligere til behandlingssted med spisskompetanse.

Da Lohne endelig kom til Rikshospitalet i Oslo, var det for sent.

I dag går han rundt med en såkalt Monty-løsning, et avløp fra blære gjennom navlen. Han har fortsatt lekkasje og må ha permanent stomipose over navlen i tillegg til kateter.

«Dette innebar en stor psykisk belastning og han ble (…) innlagt med diagnosen dyp depresjon», skriver Bengen.

Lohne tok sovetabletter i september i fjor og ringte etter ambulanse. Da han kom til hektene på Haraldsplass, ba han om å bli tvangsinnlagt på psykiatrisk klinikk.

Det endte med fem uker bak lukkede dører på Sandviken sykehus.

— Jeg fikk lov til å være forstyrret der. Jeg var suicidal og var redd for meg selv. Nå er jeg tilbake i slag og jeg mener det er viktig å belyse denne saken av allmennpreventive hensyn, sier Lohne.

NPE har godtatt at «det lange behandlingsforløpet med stadige komplikasjoner har vært psykisk belastende og av en slik alvorlighet» at Lohne trengte behandling for det.

Krever en halv million:

Les også

Saksøkes etter intimkirurgi

Fødselen gikk galt:

Les også

Familien til Nora krever erstatning

«Informerte ikke»

Lohne sier at legen i Haugesund ikke informerte om risikoen ved en operasjon.

| — Først etter operasjonen sa han at det er opp til meg om det går bra, at jeg måtte drive med blæretrening. Det skulle han ha sagt før. Da hadde jeg skjønt risikoen. Jeg trente, men det hjalp ikke. Jeg grodde igjen likevel. Da ble jeg rar i hodet, sier han.

Lohne satt i bystyret i Bergen i mange år og representerte Ap. Han har kontaktet statsråd Bent Høie flere ganger om saken.

Han skrev i et brev i 2013 at «i Norge kan man bli behandlet for (godartet) prostastaforstørrelse – og ende opp som invalid (50 prosent). Og det som har hendt meg kan, i prinsippet, hende med alle menn i Norge. Rapporten viser også at man innen feltet urologi ikke har allmenne retningslinjer å holde seg til. Rapporten er derfor av helsepolitisk interesse».

Han har også informert Høyre-statsråden om utfallet av saken som kom for drøye to uker siden. BT har bedt Høie om en reaksjon.

— Jeg har ikke mulighet til å kommentere enkeltsaker, men vi styrer nå helsetjenesten i større grad med utgangspunkt i kvalitet. Dette er også ett av hovedpunktene i Nasjonal helse- og sykehusplan, som vi nettopp har lagt frem, sier han.

Jobber med erstatningen

Utmålingen av erstatningen er ikke klar. NPE opplyser at det i snitt tar ti måneder å komme frem til et endelig beløp.

— Dette er en helt konkret og individuell behandling. Vi vil samarbeide med ham. Han vil få vanlig pasientskadeerstatning for økonomisk tap, i tillegg til menerstatning som er knyttet til Lohnes medisinske invaliditet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr.

Bare en av dem har sagt unnskyld:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Les svarene til Helse Førde, Volvat og Privatsykehuset Haugesund

  2. Øyvind ble lam og tapte saken. Så kom dokumentet som forandret alt.

  3. Færre pasientskader i fjor

  4. Høie vil endre lov om pasientskadeerstatning

BT anbefaler

Fana-mann ble frastjålet sykkelen. Dette fant politiet hjemme hos tyven.

– Vi ønsker å finne de rette eierne.

LES SAKEN