Får endelig støtte etter årevis med privatetterforskning

I mange år har Terje Bergsvåg fra Fana undersøkt brannen på «Scandinavian Star». Nå har han funnet et nøkkelvitne som støtter hans funn.

Publisert Publisert

JOBBET I 26 ÅR: Terje Bergsvåg fra Fana er egentlig motorsykkelmekaniker, men har viet store deler av livet sitt til å bidra til at brannen ombord på «Scandinavian Star» blir oppklart. Han har i alle år ment at lastebilsjåføren som fikk skylden, ikke sto bak. Foto: Tor Høvik

  • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Vi er veldig stolte av den jobben hele gruppen vår har gjort. Det som skjer når bidrar til å bekrefte det vi har sagt, sier Bergsvåg.

Hjemme i stuen i Fana handler alt om «Scandinavian Star» lørdag kveld. Telefonen ringer, mange vil ha tak i ham.

Bergsvåg er nestleder i «Stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star», som har drevet sin egen etterforskning av saken i årevis. I 2013 la de frem sin egen granskningsrapport der de blant annet hadde gått gjennom over 20.000 sider politidokument. Konklusjonen til stiftelsen var at ni personer fra mannskapet sto bak brannen i 1990, der 159 mennesker mistet livet.

Var først på skipet, ble aldri avhørt

Lørdag kveld sto Flemming Thue Jensen, daværende hovedundersøker av brannen fra den danske Søfartsstyrelsen, frem. Han var en av de første som kom ombord etter at brannene var slukket, men har ikke fortalt om alt han så før. Jensen er overbevist om at brannen var nøye planlagt, og ble utført av brannstiftere med inngående kjennskap til skip og brannforløp. Han er overbevisst om at brannstifterne var i besetningen på skipet.

— Det måtte være en ond, bevisst og planlagt handling. Det var ikke en eller annen tulling som hadde gått forbi og kastet fra seg en brennende fyrstikk, sier Flemming Thue Jensen til Politiken.

Jensen har politiet likevel aldri avhørt, selv om han har tatt kontakt med dem to ganger. Den tidligere skipsinspektøren er svært kritisk til måten politiet har etterforsket saken på.

— Norsk politi har gått blindt etter antakelsen om at en av passasjerene startet brannene. De har ikke fulgt sporene som peker mot at en eller flere i skipets besetning kan være brannstifterne. Om de hadde gjort det, hadde de sett bevisene rett foran føttene sine, sier Flemming Thue Jensen.

BT mener:

Les også

Dødsbrannen fortjener en havarikommisjon

— Ba selv Jensen om å stå frem

Bergsvåg har selv jobbet med saken i nesten 26 år. Han sier han flere ganger har prøvd å overlevere nye spor og funn til politiet, men at han aldri har blitt hørt.

— Det er skandaløst at de ikke har tatt det mer på alvor. Jeg har sendt dem mailer, bedt dem om å møte oss. Men enten får jeg ikke svar, eller så vil de ikke snakke, sier Bergsvåg.

Han mener Jensens uttalelser setter norsk politi i et svært dårlig lys.

— Det er nedverdigende dette. Han sier jo at hvis politiet hadde villet, kunne de lett funnet ut av dette.

Bergsvåg og stiftelsen opprettet kontakt med Jensen i København for to uker siden. Bergsvåg hadde lest et intervju med Jensen i VG fra 1990. Derfor visste han at Jensen satt på informasjon.

— Da vi møtte ham og begynte å fortelle skjønte han at vi satt med nøyaktig samme oppfatning av hva som har skjedd, sier Bergsvåg.

Bergsvåg sier det var stiftelsen som ba Jensen om å stå frem. De skal også arrangere pressekonferanse sammen med ham i Oslo søndag formiddag.

— Her vil det komme enda flere opplysninger frem. Vi har prøvd å overrekke dette til politiet, men når de ikke vil ha dem holder vi heller pressekonferanse, sier Bergsvåg.

Vil ha full gransking:

Les også

Tidligere etterforskning av «Scandinavian Star» holder ikke mål, mener et stort flertall på Stortinget

Håpefull

I 2015 satte Stortinget ned en egen kommisjon som skal granske «Scandinavian Star»-saken. Disse skal møtes mandag. Bergsvåg sier Stiftelsen har en god tone med dem.

— Alt vil bli oppklart nå, sier han skråsikkert.

Samtidig legger han ikke skjul på at han mener det er alt for sent.

— Jeg er fortvilet på vegne av de pårørende. De kunne fått alle svarene sine for 25 år siden. Hele tiden har de måttet leve med spekulasjoner, og sår som ikke har fått gro, sier han.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Slik vil Bergen bremse smitten. – Vi er bekymret. Neste uke kan bli krevende.

  2. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  3. Ved utbrudd må Bergen importere munnbind

  4. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  5. Brann-spiller i karantene etter kontakt med koronasmittet

  6. Fra lørdag må utestedene stenge kranen ved midnatt: – Det gjør det umulig å drive bedrift