- Her kan vi sitte lenge

Onsdag lenket aksjonister igjen seg fast til anleggsmaskinene på Engebøfjellet.

MILJØAKTIVIST: Vetle Mikkelsen (19) fra Bergen er en av aksjonistene som lenket seg fast på toppen av Engebøfjellet onsdag. Han risikerer 10.000 kroner i bot.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I tett snødrev og isende vind gikk gruvemotstandere til aksjon onsdag på toppen av Engebøfjellet. Seks aktivister i blå varmedresser lenket seg i 14-tiden til en beltevogn og to borerigger som skal drive prøveboring for selskapet Nordic Mining denne uken.

— Gammeldags

Fem arbeiderne fra finske Oy Kati AB har i natt rigget seg til for å starte arbeidet, men stanset maskinene da aksjonistene kom. De gjorde heller ikke noe forsøk på å hindre aksjonistene.

— Når politikerne ikke vil høre på miljøargumentene, må noen andre stå opp. Det er hårreisende at myndighetene har overkjørt hensynet til miljøet og fremtidige generasjoner. Dessuten er gruvedrift med sjødeponi en gammeldags måte å drive industri på, sier Gaute Eiterjord (20), første nestleder i Natur og Ungdom.

Han og de andre aksjonistene er forberedt på at de kan bli pågrepet av politiet, men har utstyrt seg for langvarig opphold på fjellet.

De unge aksjonistene er alle medlemmer av Natur og Ungdom. De er forberedt på å betale forelegg på 10.000 kroner.

— Det er en liten pris å betale hvis det kan være med å redde en viktig del av den norske naturarven, sier Vetle Mikkelsen (19).

FIN UTSIKT: Anleggsmaskinene står på kanten av Engebøfjellet, 400 meter over havet. Rett under ligger fjorden.

Ved 15-tiden får BT opplyst at politiet er varslet og skal være på vei. For å komme seg til stedet må man enten ha beltevogn, eller gå i 45 minutter.

Imens sang aksjonistene «Mellom bakkar og berg», og tonen mellom dem og arbeiderne var gemyttlig.

Ved 16-tiden kom representanter for Nordic Rutile til stedet, datterselskapet til Nordic Mining. De orienterte politiet på telefon om situasjonen.

— Vi har alle rettigheter og tillatelser til å gjennomføre våre geologiske undersøkelser Denne aksjonen er åpenbart ulovlig, og vi har derfor kontaktet politiet, sier geolog Steinar Kleppe.

Mandag ettermiddag får aksjonistene høre av politiet at de ikke klarte å komme seg opp til stedet på grunn av dårlig vær og vanskelige kjøreforhold.

Natur og Ungdom-leder Ingrid Skjoldvær anser dagens aksjon som vellykket.

— Vi har klart å stanse anleggsarbeidet en halv dag, det må være en stor suksess.

Vil ikke ha deponi

Aksjonen er en protest mot det planlagte gruveprosjektet i Engebøfjellet der Nordic Mining har fått tillatelse til å utvinne mineralet rutil. Motstandere av prosjektet har klaget godkjenningen inn til Kongen i statsråd og EFTAs overvåkingsorgan ESA. Protestene retter seg også mot deponering av gruveavfall i Førdefjorden.

NATUR OG UNGDOM: Torgeir Vestre (20), Gaute Eiterjord (20) og alle de andre aksjonistene er medlemmer i Natur og Ungdom

BesøksforbudFemten personer ble pågrepet av politiet under den første aksjonen tirsdag. Da sperret gruvemotstandere veien opp til Engebøfjellet. De ble ilagt bøter på til sammen 150.000 kroner.

Lenkegjengen som deltok i sivil ulydighetsaksjonen ble også ilagt ferdselsforbud i en radius på 150 meter rundt anleggsområdet og veien som går opp til Engebøfjellet.

Det førte til at en ny gruppe aksjonister rykket inn i anleggsområdet onsdag.

Risikerer fengsel

Natur og Ungdom-lederen reagerer både på ferdselsforbudet og størrelsen på bøtene.

— Vi fikk alle sammen et forenklet forelegg på 10.000 kroner, som blir til 12.000 kroner hvis vi ikke vedtar boten. De aller fleste som ble pågrepet tirsdag, har tatt betenkningstid, sier Skjoldvær.

Hun sier aksjonistene kan holde på lenge. 2000 personer har skrevet seg på aksjonsliste, ifølge Natur og Ungdom.

— Aksjonistene er selv ansvarlig for å betale sine egne bøter, sier hun.

De som ikke betaler, risikerer fengselsstraff.

- Trygg situasjon

På grunn av ferdelsforbudet oppholder miljøaktivisten seg i bygden Vevring under aksjonen onsdag.

— Politiet har opptrådt skikkelig og vi opplevde at situasjonen rundt pågripelsene var trygg, sier Skjoldvær.

Publisert