Elsket eller utskjelt. Det er enten eller med dette automatgeværet. De som liker å iføre seg uniform, har nesten hatt et kjærlighetsforhold til våpenet. De som synes det er en belastning å være i militæret, eller å bli kalt inn til heimevernsøvelser, hater å ta i våpenet og forbinder det med bortkastet tid.

Nå byttes det ut. Hæren har allerede kvittet seg med det. I tur og orden får nå heimevernssoldatene som i disse dager er på repetisjonsøvelse, utlevert Hærens nye våpen, HK-416. I Ulven leir i går lå våpnene i hauger, klare til å tre ut av tjeneste.

De nye våpnene er imidlertid bare til låns. Mens HV-soldatene tidligere måtte oppbevare AG-3-en hjemme hos seg selv, skal det nye våpenet leveres inn igjen etter endt øvelse. Så må det kvitteres ut på ny neste gang det skal brukes.

En million brukere

Det er ikke få norske soldater som opp gjennom AG-3-ens nær femti år gamle historie har stiftet bekjentskap med dette våpenet.

— Vi har prøvd å regne på det, og tror nærmere en million soldater en eller annen gang i livet har håndtert en AG-3, sier presseoffiser Rune Haarstad for øvelsen Bjørgvin 2014, som i disse dager pågår i Bergens-området.

I år planlegges det å bytte ut ca. 6600 AG-3-geværer over hele landet.

UT AV TJENESTE: Områdesjef for Os HV, kapteinløytnant Lars Torpe (til h.) viser frem en gammel AG-3, mens Endre Rieber Sommersten og Richard Simonsen (til v.) viser frem det nye våpenet.
Ørjan Deisz

Utgått på dato— Det var i sin tid et moderne våpen. Det var tungt og solid. Nå er det imidlertid modent for utskifting, selv om det har vært et godt og driftssikkert våpen som mange soldater har vært fornøyde med. Mange har absolutt hatt et nært og godt forhold til dette geværet, sier områdesjef Lars Torpe i Os HV-område.

I denne omgang er det soldater fra hans område som får glede av de nye våpnene. De andre områdene skal også gradvis få stifte bekjentskap med det.

I går var det prøveskyting i Ulven leir for mange av soldatene som hadde det nye våpenet i hendene for aller første gang.

SAMLES INN: Her ligger de, de gamle AG-3-ene som hundretusener av norske soldater har stiftet bekjentskap med. Nå er det over og ut.
Ørjan Deisz

Får skryt— HK-416 virker mer stabilt, og gir mindre rekyl enn AG-3-en, sier Bjarte Eide Aase etter å ha fyrt av tyve skudd med hvert av våpnene.

— Det er lettere å håndtere, og kan også avfyre flere skudd om gangen, lyder Richard Simonsens dom over nykommeren etter å ha prøveskutt. Han kommer ikke til å savne AG-3-en.

Et optisk og bedre sikte og muligheten til mer fleksible skytestillinger, er andre fordeler ved det nye våpenet. Det er også mer moderne, og bedre egnet til skyting på kort hold.

— HK-416 er derfor skreddersydd til operasjoner i tett bebyggelse, sier områdesjef Torpe.

FYR! Bjarte Eide Aase (nærmest) og Stian Olsvik tester det nye våpenet, HK-416. - Mye bedre enn AG-3-en, var dommen.
Ørjan Deisz