- Skaper ikke avhengighet

Både Coca-Cola og Pepsis norske representanter insisterer på at ingrediensene i produktene deres ikke er avhengighetsskapende.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Det finnes ingen ingredienser i cola som man blir avhengig av. Cola inneholder koffein, men den koffeinmengden du får i en cola er en fjerdedel av den du får i en kopp kaffe, sier Svein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola Norge.

- Ifølge en professor vi har snakket med, Jack James ved Universitetet i Reykjavik, er en kopp kaffe om dagen, eller en halv liter cola, nok til å bli avhengig?

— Det kjenner ikke jeg til. Det vi vet er at mange er veldig glad i smaken av cola og at det er en smak man liker og blir glad i, sier Rømmerød.

Han avviser at aspartam, søtstoffet i de sukkerfrie cola-typene og de fleste andre lettbruser, kan ha negative helsekonsekvenser.

— Aspartam er et av de mest av de mest gjennomtestede stoffene i verden, og veldig mange vitenskapelige studier sier at dette ikke er farlig eller avhengighetsskapende. Aspartam er godkjent av Mattilsynet og er et veldig godt substitutt som ligger tett opp til sukker, sier Coca-Cola-direktøren.

- Er lettbrus sunnere enn vanlig brus?

— Sukkerfri brus spiller en viktig rolle for dem som må regulere kaloriinntaket sitt. Vi er uansett opptatt av å tilby valgfrihet. Vi har vann og sukkerfrie alternative, sier Rømmerud, som legger til at Coca-Cola oppfordrer til et balansert og fornuftig forbruk av brus.

— Vi sørger for at folk får kunnskap om hva de velger. Flaskene våre er godt merket og det er tydelig hvor mange kalorier det er, sier Rømmerød.

Ringnes har ansvar for tapping og distribuering Pepsi, som er Coca-Colas store konkurrent.

— Det er ingenting i våre produkter som er avhengighetsskapende, sier markedssjef Joakim Sande i Ringnes.

— Pepsi inneholder blant annet koffein, som kan være avhengighetsskapende?

— Det er veldig små mengder koffein i våre colaprodukter.

- Hva er Ringnes sine anbefalinger når det gjelder inntak av coladrikker?

— Vi anbefaler at alle nyter våre produkter med måte.

- Får Ringnes ofte henvendelser fra forbrukere som opplever at de er blitt avhengige av produktene?

— Nei, jeg opplever ikke at vi får mange slike henvendelser.

Publisert