En bekjent av siktede ble sendt ut bare timer før trippeldrapet

Publisert Publisert

BODDE HER: Den siktede 30-åringen delte leilighet med en annen. I tillegg bodde flere andre asylsøkere i samme hus. Tirsdag var politiet ved boligen. Foto: VEGAR VALDE

  • Vi vet av erfaring at uttransporteringer kan sette i gang tankevirksomhet hos andre i samme situasjon, sier regionsleder i Hero, Bente L. Dalåker.
  • Andreas Slettholm
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En asylsøker som ble uttransportert fra mottaket på Årdal mandag morgen, bare få timer før det grusomme trippeldrapet på Valdresekspressen, var en bekjent av den drapssiktede.

Det får Aftenposten bekreftet fra Hero, som driver asylmottaket i Årdal.

TOK SEG INN: Politiet startet tirsdag ettermiddag ransaking av hjemmet til den trippeldrapssiktede 30-åringen. Foto: VEGAR VALDE:

— Vi vet av erfaring at uttransporteringer setter i gang noe tankevirksomhet hos andre i samme situasjon, sier regionleder Bente L. Dalåker i Hero Norge til avisen.

Deltok på samme møter

I likhet med den drapssiktede sør-sudaneren hadde hans bekjente fått endelig avslag på sin søknad. Han var også arabisktalende, og deltok på de samme informasjonsmøtene som den siktede 30-åringen.

Knapt et halvt døgn etter uttransporteringen satte den 30 år gamle sør-sudaneren seg på Valdresekspressen i retning i Oslo. Kort tid etter var tre personer knivdrept, og asylsøkeren, som selv skulle uttransporteres dagen etter, ble pågrepet og siktet for ugjerningene.

Hero fikk melding om de to uttransporteringene samtidig.

— Mottaksleder ble informert om at det skulle foretas to uttranporteringer, én mandag morgen og én tirsdag morgen. Etter det jeg har fått opplyst, bodde ikke de to på samme adresse, sier Dalåker.

Les også

Ordfører: - Mottaketble etablert for raskt

Les også

«Det er vanskelig for familien å ta alt innover seg»

— Er det sannsynlig at den drapssiktede likevel har fått vite om uttransporteringen?

— Det vet vi ikke. Men generelt er det slik at asylsøkere som kjenner hverandre, holder hverandre oppdatert, via mobiltelefoner eller på andre måter, sier Dalåker.

Få andre snakker arabisk

Aftenposten var onsdag ettermiddag i kontakt med Politiets utlendingsenhet. De kunne foreløpig ikke gi flere detaljer om uttransporteringen mandag morgen.

Det er svært få arabisktalende asylsøkere i Årdal. Av de 146 som for tiden har opphold på mottaket i Årdal, kommer bare to fra arabisktalende land.

I tillegg er det 13 somalisktalende, der arabisk er andrespåk. Den klart største gruppen asylsøkere i Årdal er eritreere, som utgjør 113 av de 146, altså mer enn tre fjerdedeler.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Politiet på Vestlandet får 57 nye stillinger: Her skal de jobbe

Politiet i Voss og Os har ikke vært bemannet om natten med aktive patruljer. Det blir det slutt på.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Ung kvinne funnet død

  2. 27-åring ranet og utsatt for grov vold

  3. 82 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn

  4. Hvor ofte bør munnbindet skiftes? Her er kirurgens svar.

  5. Ein markant bergensk kulturprofil

  6. Da Charlotte gikk ned 35 kilo, ble hun kvitt sosial angst og depresjon. Dette er suksessoppskriften.