Går til legevakten i stedet

Både den kommunale legevakten og private helseforetak merker økt pågang mens fastlegene er på ferie.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Det har vært jevn pågang i hele sommer og relativt mye å gjøre. Vi merker at mange i hjelpeapparatet har ferie, både fastleger og spesielt innen psykisk helse. Da kommer pasientene mer til oss enn de pleier ellers i året, sier fungerende sjef Torbjørn Hiis Bergh ved Bergen legevakt.

Hvor mange ekstra «sommerpasienter» de får, kan ikke Hiis Bergh tallfeste. Men at disse pasientene bidrar til mer ventetid ved legevakten, er han ikke i tvil om. Legevaktsjefen sier de praktiserer en streng linje.

  • Ved legevakten behandler vi akutte tilstander. Vi avviser pasienter som kan vente til fastlegen er tilbake, eller til det er ledig time hos fastlegens vikar, sier Hiis Bergh.

Pasienter som oppsøker legevakten blir regelmessig spurt hvorfor de kommer dit.

— Vi pleier å spørre om de kommer fordi fastlegen ikke er tilgjengelig. Sommerstid er det flere som oppgir det som årsak, sier overlegen.

Hvilke ordninger legekontorene har i sommerferien, opplever Hiis Bergh som «veldig varierende».

  • Legene skal ha vikarordninger og kollegaringer, uansett om det er et stort legekontor eller en lege som driver for seg selv. Noen følger veldig godt opp, andre plasser fungerer det ikke så tilfredsstillende. Hvis flere pasienter forteller om vikarordninger som ikke fungerer, gir vi tilbakemelding om det til helsevernetaten.

Også Volvat, som både har legevakt og vanlige legetjenester, har større trykk om sommeren.

— Slik er det hver sommer. Folk forteller at det er vanskelig å komme til hos fastlegen, hvis de i det hele tatt får kontakt med legekontoret. Mange føler at prioriteringen hos fastlegene er veldig streng i ferietiden, sier sjeflege Christian Loennecken.

Publisert