Kan få doblet erstatningen

Alle krigsveteraner med psykiske lidelser kan nå få kompensasjon på over fem millioner kroner.

SØKER PÅ NY: - Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli syk, sier Lasse Bolle. Etter flere internasjonale operasjoner sliter han med psykiske lidelser. Han vurderer å søke om ny vurdering etter at kompensasjonstaket nå er hevet til over fem millioner. Arkivfoto: Håvard Bjelland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Libanon tre ganger, Golfen, Makedonia, Bosnia, FN— og NATO-oppdrag på 80- og 90-tallet. Lasse Bolle har deltatt på så mange internasjonale operasjoner at han har problemer med å skille dem. En dag sa det stopp. Plutselig så han farer overalt. Bilder av ørken, blod og våpen raste gjennom hodet. Han fikk diagnosen posttraumatisk stressyndrom. Gradvis ble han bedre, så kom katastrofen. Broren Trond Bolle, som også var soldat, ble drept av veibombe i Afghanistan.

— Da blusset alt opp igjen. Siden det har jeg bare prøvd å eksistere, sier Bolle.

Han søkte kompensasjon fra Statens Pensjonskasse og fikk innvilget det maksimale beløpet etter gammel ordning – nær 2,6 millioner. Nå skal søknaden hans vurderes på ny.

Likestilling

I mai 2011 meldte regjeringen at kompensasjonsordningen for psykiske belastede veteraner som tjenestegjorde i internasjonale operasjoner før 2010 skulle forandres. I den gamle ordningen kunne en veteran som tjenestegjorde før 2010 maksimalt få 35 G, noe som tilsvarer litt over to millioner i kompensasjon.

Nå heves kompensasjonstaket for disse veteranene til 65 G, eller 5,3 millioner kroner. Dermed likestilles alle soldatene som har tjenestegjort for Norge i internasjonale operasjoner.

— Dette har vi ventet på i mange år. Det er ingen grunn til at veteraner som var i tjeneste før 2010 ikke skal ha samme rettigheter som de som var ute etter 2010, sier Anders Grindaker, talsmann for veteranforeningen Skadede i internasjonale operasjoner (Siops).

Organisasjonen har nå bedt alle veteraner som tidligere har fått kompensasjon etter den gamle ordningen om å søke på nytt.

Rachel Husebø Chambenoit, avdelingsleder i forsikringsavdelingen i Statens Pensjonskasse, forteller at de allerede har fått inn 55 ønsker om gjennomopptakelser av saker.

Gruer seg

Det blir ikke automatisk gjenopptakelse av tidligere behandlede saker. Personer som mener de har krav på høyere kompensasjon må selv be om å få saken vurdert på ny. Den nye ordningen stiller høyere krav til beviste årsakssammenhenger bak skadene enn den gamle. Derfor vil regjeringen fremdeles beholde den gamle ordningen, i tillegg til den nye.

— Vi stiller lempeligere krav til å få godkjent kompensasjon i den gamle ordningen. Vi vil altså se på saken med mildere øyne enn i den nye ordningen, sier Chambenoit.

Hun forteller at det likevel ikke er nødvendig med nye utredninger og dokumentasjon.

— Vi vil ikke nødvendigvis be om nye erklæringer. Vi kommer til å vurdere den tidligere søknaden for dem som ber om gjenopptakelse. Hvis det trengs vil vi be om mer dokumentasjon.

Dokumentasjon for psykiske belastningskader for veteraner trenger ikke å være en bestemt diagnose, men veteranen må bevise at de psykiske lidelsene har sammenheng med tjenesten.

Lasse Bolle er redd for hva ny prosess vil medføre. Ettersom ordningen er helt ny er det ingen som kan dele erfaringer.

— Jeg hadde aldri klart søknadsprosessen den gangen uten omfattende hjelp fra folk rundt meg. Hvis jeg får beskjed om å hente inn mer dokumentasjon og gå en ny runde i systemet, vet jeg ikke om jeg orker.

KAN FÅ MER: Siden annen verdenskrig har 120.000 norske soldater kriget for Norge verden over. Over 7000 har tjenestegjort i Afghanistan siden 2001. Nå kan krigsveteraner som har tjenestegjort siden 1978 få like mye i kompensasjon for psykiske lidelser. Arkivfoto: Forsvaret
Publisert: