• Dette er fint å gjøre sammen mens vi sitter på rommet og preiker.

— Den stereotype hekleren er vel en gammel dame som hekler til barnebarna sine. Men folk synes dette er litt spesielt og kult, sier Tarjei Paule Hage (14).

Han og fire kompiser er blitt hektet på hekling. Det skjedde da de skulle lage egen elevbedrift ved Gimle skole.

Etter to uker med nøsting av ideer hektet de seg fast i én spesielt god en. De ville hekle lommer til mobiltelefoner. Disse skal selges på nettet. Målet er å vinne elevkonkurransen når Ungt Entreprenørskap kårer en vinner til våren.

Lilyhammer-norsk

Guttene kaller seg «The Hacklers», har egen nettsider og har laget egne sider på Facebook. Hver og en har ansvar for sitt område. De har både økonomiansvarlig, salg-/markedssjef og produksjonssjef.

«Denne nettsiden skal ikke bare være en side hvor vi reklamerer for produktet vårt, men også en side hvor man kan kommentere og lære mer om hekling. Vi ønsker at hekling skal bli mer populært blant begge kjønn», skriver de på nettsidene sine.

— Navnet er et slags Lilyhammer-norsk. Det har ikke noe med hekling å gjøre. Vi har sjekket hva «Hackler» betyr på engelsk, forteller Tarjei.

HEKLEGUTTENE: F.v. Jan Fredrik De Leeuw, Mikkel Sydnes Lampe, Anders Charles Larsen, Tarjei Paule Hage og Tobias Fredriksen er i gang med å hekle mobillommer. - Dette er fint å gjøre sammen mens vi sitter på rommet og preiker, mener Anders Charles Larsen.
Fred Ivar Utsi Klemetsen

Bestillingene har allerede begynt å komme inn. Guttene har allerede vekket oppsikt.

— Vi ville gjøre noe kreativt og nytt. Det er nok av dem som har laget elevbedrifter med fotballskole eller kakesalg, sier Anders.

- Vi er single foreløpig

Foreløpig ligger det ti mobillommer på rommet til Tarjei. Men nå har de begynt å få skikkelig teken på heklingen. Lørdag kveld tok de seg et intensivt kurs.

Det er mødrene til Tarjei og Jan Fredrik som har lært dem kunsten.

HAR TEKEN: Tobias Fredriksen hekler i godt tempo nå. - Men det er små bevegelser, så det er ikke så lett å lære bort, sier han.
Fred Ivar Utsi Klemetsen

— For meg har det ikke vært noe lett. Jeg er venstrehendt, forteller Anders.

- Tror dere hekling drar damer?

— Vi er single foreløpig, sier Anders.

— Men vi får se til påske om det er noen damer som sitter rundt bordet her, sier Tarjei.

Ikke feminine

For både jentene på skolen og lærerne synes dette er et kult prosjekt utenom det vanlige. Og guttene synes det er grunn til å understreke at de ikke er spesielt feminine av seg.

— En av oss driver med skyting, to spiller rugby og resten spiller fotball. Det er ikke akkurat spesielt feminint, sier Tarjei.

De har så stor tro på konseptet at de ser for seg å drive nettbutikken etter at elevkonkurransen er slutt. Men hekling tar tid. Derfor er de forberedt på å hekle mens kompisgjengen samles. For gutten er blitt seriøse heklere.

— Jeg tror mange synes det er kult, sier Anders.

— Og ganske spesielt, sier Tarjei.

KOLLEKSJONEN: Snømann og Frankenstein har fått plass på mobillommene foreløpig.
Fred Ivar Utsi Klemetsen