Halvparten av nordmenn er for tiggeforbud

Nesten halvparten av befolkningen ønsker nasjonalt tiggeforbud, men politikerne vil la kommunene bestemme.

  • Heidi Torkildson Ryste
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Skal det være lov å tigge, eller skal hver enkelt kommune kunne forby tigging?

Neste uke skal tiggeforbudet opp i Stortinget. En menings­måling Respons Analyse har gjort på vegne av Bergens Tidende og Adresseavisen, viser at nesten halvparten av de spurte er for et nasjonalt tiggeforbud. Målingen er gjort mellom 2. og 4. juni i år.

- Dette bekrefter det vi har sett i lang tid, at det er klart flertall mot den typen tigging vi har opplevd de siste par årene, sier justispolitisk talsperson i Frp, Ulf Leirstein.

Å forby tigging vil være å forby mennesker i fattigdom å be andre om hjelp.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

I Stortinget vil Høyre, Frp og Sp sikre flertall for at kommunene selv skal bestemme.

Vel 20 prosent av de spurte i BTs meningsmåling vil gi kommunene adgang til å innføre tiggeforbud, slik regjeringen har foreslått. 25 prosent vil tillate tigging som i dag.

Knyttes til kriminalitet

- Jeg har en sterk følelse av at dette er et uttrykk for misnøye med at Norge er blitt et yndet sted for internasjonale grupper som driver tigging på heltid, sier Peter Christian Frølich (H) i justiskomiteen.

Han understreker at tigge­forbud er et vanskelig etisk spørsmål.

- Politiet ønsker en strengere linje fordi de mener det er en sammenheng mellom tilreisende grupper tiggere og kriminalitet. Det går ikke an å kriminalisere det å spørre om hjelp til penger til bussen, men det vi ønsker å stramme inn på er den organiserte tiggingen som vi ser strømme til landet, sier Frølich.

Både Høyre og Frp har programfestet at de vil forby tigging. Men regjeringsplattformen, den såkalte Sundvolden-erklæringen, forplikter regjeringen kun til å gi kommunene mulighet til å innføre lokale tiggeforbud. Leirstein sier det kan bli aktuelt å gå videre med nasjonalt tigge­forbud på et senere tidspunkt.

Senterpartiet vil gå for regjeringens forslag, men har tidligere sagt at de mener forslaget er for svakt.

- Vi, og mange andre, mener at lokale forbud ikke gir politiet nok muligheter til å begrense tigging og menneskehandel, sa justispolitisk talsperson Jenny Klinge (Sp) til NRK i april.

- Det enkleste svaret

Begge samarbeidspartiene til den blå regjeringen, Venstre og KrF, vil stemme mot regjeringens forslag.

- Problemet er at selv om det er tilforlatelig å tro at en kan fjerne fattigdomsproblemet ved å forby tigging, så er det dessverre ikke slik. Da hadde det vært langt færre som hadde satt seg ned for å tigge, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik.

- Det er ingen som synes tigging er en bra eller varig løsning. Men å forby tigging vil være å forby mennesker i fattig­dom å be andre om hjelp, og det er KrF prinsipielt imot, sier justispolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Kari Henriksen (Ap) i Stortingets justiskomité er overrasket over at det er såpass mange i meningsmålingen som ønsker et forbud.

- Men jeg tenker at dette er en problematikk hvor et forbud kanskje oppleves som det enkleste svaret. Det forbindes med det ubehaget tigging gir, sier Henriksen.

Ap imot forbud

Ap kommer ikke til å støtte regjeringsforslaget. For ett år siden sørget den rødgrønne regjeringen for at kommunene kunne innføre meldeplikt og regulere i hvilke områder penge­innsamlingen kan foregå.

- Det er få politidistrikter som melder om store problemer med tigging, og dagens lovtekst adresserer disse utfordringene på en god måte, sier Henriksen.

Tallene BT har fått er tett opp til en tilsvarende måling i Aftenposten på samme tid i fjor. Det er Høyre— og Frp-velgere som er mest for å innføre et generelt forbud mot tigging.

NETT_tigging.jpg
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. NRK: NVE åpner tilsynssak etter ulykken i Tokagjelet

  2. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  3. Mistenker ruskøyring etter at lastebil køyrde i autovern

  4. Trossa protestar: Vedtok nye rusbustader i Nyhavn

  5. Stal hjartestartar frå ambulanse

  6. – Hei, du bak gardinen, som ikke åpnet da jeg ringte på. Jeg så deg nok.