Klatrere berget ned fra isbre

Mens isblokker falt ned rundt dem, ble to fjellklatrere reddet med helikopter i Bondhusbrea.

Publisert Publisert
svp://30286

Klokken 17.29 fikk operasjonssentralen i Hordaland beskjed via AMK i Haugesund om at to fjellklatrere satt fast i Bondhusbrea i Kvinnherad.

— De hadde gått seg fast og kom seg verken opp eller ned, forteller redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

De ble sittende fast på en hylle på den bratte isbreen.

De to klatrerne i begynnelsen av 20-årene skal ha stoppet opp da isen begynte å bli veldig tynn rundt dem.

Så is som falt

Et Sea King-helikopter ble sendt ut ut fra Sola. Fartøyssjef Trond Egil Hilstan var akkurat kommet tilbake til basen da BT ringte lørdag kveld.

HENTET OPP: De to klatrerne i begynnelsen av 20-årene ble firt opp én etter én. Foto: Forsvarets redningstjeneste 330 Skv.

— Det var riktig av klatrerne å gi beskjed. Det var mye råtten is, og vi så blokker av is som falt ned rundt dem, forteller Hilstan.

- Skarpe kanter

Ifølge redningsmannen befant de to klatrerne seg om lag 950 meter over havet.

Under dem var det om lag 500 meter av den stupbratte breen.

— Det var skrått nedover med skarpe kanter av råtten is, sier Hilstan.

Satt ned i Sundal

Fartøysjefen og kollegene i helikopteret holdt kontakt med klatrerne via telefon for å orientere dem om aksjonen.

— Vi fløy først over dem og sjekket at vi hadde nok kraft i motoren. Deretter sendte vi ned en redningsmann og hentet opp én og én, sier Hilstan.

Rundt kl. halv åtte ble klatrerne sluppet av på et jorde i Sundal. De skal ifølge politiet som tok i mot dem der ha vært uskadde.

Bondhusbrea er en utløper fra Folgefonna i Kvinnherad i Hordaland.

FARLIG IS: - Det var riktig av klatrerne å gi beskjed. Det var mye råtten is, og vi så blokker av is som falt ned rundt dem, forteller fartøyssjef Trond Egil Hilstan. Foto: Forsvarets redningstjeneste 330 Skv.

Fartøyssjef: Trond Egil Hilstan var med å redde ut de to klatrerne med helikopter. Foto: Forsvarets redningstjeneste 330 Skv.

svp://30286
Publisert