Lars_Sponheim.jpg

Lars Sponheim (57), fylkesmannNoen kaller ham Hordalands mektigste mann, mens andre mener han nærmest har abdisert. Den tidligere venstrelederen og næringsministeren ble statens mann i Hordaland i 2010, og er den juryen mener er nærmest topp-ti-listen. Etter store kontroverser med Bergen kommune og tydelig maktutøvelse de første årene, har det vært roligere fra Sponheims side det siste året. Han vil ha en sentral rolle med i å samordne kommunereformen, og slik sett har regjeringen gitt ham mer makt.

946432.jpg

Kåre Rommetveit (69), daglig leder i Bergens Forskningsstiftelse (Mohn-fondene) og stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen:Den tidligere universitetsdirektøren er daglig leder for de to største pengesekkene som deler ut betydelig midler til forskning. Stiftelsene med penger fra Mohn og Jebsen har omtrent en milliard kroner hver. Trond Mohn regner Rommetveit og Helse-Bergen sjefen, Stener Kvinnsland, som to av de mektigste. Rommetveit har et nettverk mange vil misunne han.

_DSC8271_copy.jpg

Rune Haugsdal (54), fylkesrådmann:Haugsdal har stor selvstendig makt, ettersom fylkeskommunen ikke har parlamentarisme. Han leverer alle innstillinger til vedtak og er tidligere kommunaldirektør for finans, konkurranse og eierskap i Bergen kommune og prosjektdirektør for Bybanen. Han er Hordalands best betalte byråkrat, og vil være en viktig maktfaktor når det gjelder fortsettelsen av Bybanen.

mokster02.jpg

Helge Møgster (61), selvstendig næringsdrivende:Kontrollerer gjennom familieselskapet Laco nesten 10.000 arbeidsplasser fra Storebø. De viktigste selskapene som Austevoll Seafood, Lerøy og Dof styres fra Austevoll og Bergen. Har en av de største og aller mest offensive formuene på Vestlandet. Er en viktig bidragsyter til Austevoll kommune.

20080303bel019_fix_152513ak119be22809fkm8000.jpg

Camilla Grieg (50), styreleder i Grieg Star Shipping:En offensiv driver av familiekonsernet som både har tradisjonell shipping og oppdrett. Grieg gruppen har klart seg bra gjennom krisen i shipping og har siste året nytt godt av gode laksepriser. I den offentlige debatten har Camilla Grieg blant annet engasjert seg mot korrupsjon. Stiftelsen Grieg Foundation eier 25 prosent av datterselskapene i gruppen og deler ut penger til veldedige formål.

rolland003.jpg

Sølvi Rolland (44), daglig leder Ole Bull SceneEier og driver Ole Bull Scene. Har vært en viktig motor i utviklingen av det folkelige kulturtilbudet i byen, med standup, revyer og konserter. Rolland er også festivalsjef for Humorfest. Bidrar gjennom det til å gjøre Bergen til en mer attraktiv by å bo i.

doc5yfzmk49c0z7pift6p7.jpg

Rune Indrøy (50), kommunikasjonsdirektør i TV 2:En av dem som har overlevd lengst i TV 2-ledelsen, og har vært i bedriften siden 1992. Han er tett på sjefredaktør og konsernsjef Alf Hildrum, og har vært nevnt som mulig arvtaker. Indrøy forstår maktspillet og er en god strateg opp mot politikere. Han har vært sentral både når det gjelder å beholde TV 2 i Bergen og for å få til Media City Bergen.

nyfylkesordfoerer02.jpg

Tom-Christer Nilsen (45), fylkesordfører:Høyrepolitikeren blir omtalt som en av de sterkeste og mest politiske fylkesordførerne Hordaland har hatt på lenge. Det ble lenge avsagt dødsdom over fylkeskommunen, men det er det ingen som snakker om nå. Nilsen blir omtalt som svært ambisiøs, og jobber godt sammen med fylkesrådmannen.

hestetun01.jpg

Anne Gine Hestetun (51), administrerende direktør i Storbergen boligbyggelag : Hestetun var sentral da Storbergen slo seg sammen med OBOS og har en fortid som både byråd og kommunalråd for Arbeiderpartiet. Hun har et enormt kontaktnett og er også spaltist i BA. Når viktige verv er ledige, er hun ofte et navn som kommer opp.

doc5yfksyvdkwl7k03edta.jpg

Egil Herman Sjursen (57), daglig leder i Holberg forvaltning:Sjursen har et enormt kontaktnett og er blant annet styreleder i Grieghallen og stiftelsen Universitetsforskning Bergen. Han er også leder for frimurerne på Vestlandet. Han hadde ordførerambisjoner, og var aktiv i kulissene da Monica Mæland styrte, men er nå mindre sentral i Høyre.

rastad1.jpg

Robert Rastad (45), kommunaldirektør i Bergen kommune:Den av byråkratene i kommunen med mest makt. Kommer fra stillingen som informasjonsdirektør i kommunen, har et stort kontaktnett og var en viktig rådgiver for Monica Mæland. Han gir råd til hele byrådet og lyttes til. Han får også honnør for å ha vært sentral i å reparere forholdet mellom kommunen og fylkeskommunen.

_MG_2504.jpg

Jan-Erik Kjerpeseth (42), administrerende direktør i Sparebanken Vest:Ble en ny og særdeles offensiv leder av Sparebanken Vest, etter at Stein Klakegg forsvant. Kjerpeseth er også styreleder i viktige datterselskaper av sparebanken som Frende Forsikring, Brage Finans og Sparebanken Vest Eiendom. Ikke minst er Kjerpeseth styreleder i Bergen Næringsråd og en tydelig stemme i den offentlige debatten.