— Der er hest og kjerre. Levde farfar da?

Tor Blaha og barnebarna liker godt å se den gamle filmen fra Bergen. De små synes det er rart å se hvor annerledes byen var. Tors far gjorde filmopptakene på begynnelsen av 50-tallet.

Vikeplikt for hest?

Den gangen ble skip bygget i Solheimsviken, Ulriken manglet mast og Torgallmenningen var parkeringsplass. Dessuten kjørte man med hest og kjerre i byens gater. På opptaket ser vi hvordan trikken tydeligvis hadde forkjørsrett foran hesten, mens en buss vær så god måtte vike.

Stabelavløpning

Bergen mekaniske verksteder lå innerst i Solheimsviken. Der vi i dag ser bygg som er kalt «Utrustningsbygget» og «Beddingen», ble det tidligere bygget skip. I filmen ser vi Mowincel rederi døpe sitt nye skip «MS Folga» i 1952. Stabelavløpningen sender skipet ut i Puddefjorden.

Digitaliserer

Filmen er en av mange som er kommet til Antonio Stasi i Lille Øvregate. På bakrommet i den lille fotoforretningen lager han gamle filmruller om til digitalt videoformat. De siste ukene har bt.no publisert flere filmperler fra vår nære fortid som har dukket opp hos Stasi.

Fotografen

— Min far fotograferte og filmet veldig mye i byen, forteller Tor Blaha.

Filmen viser noen glimt fra Nordnes. Vi kan også se et bryllupsfølge kledd i fanabunad kjøre med hest og kjerre fra Storetveit kirke.

Franz Blaha arbeidet ved fotoforretningen Wernøe og Gulbrandsen på hjørnet ved Sundtbygget. Det var en flott forretning med eget laboratorium og kameraverksted, forteller sønnen.

Ved store anledninger fotograferte han og viste senere bildene i butikkvinduet. Det kunne være kongebesøk eller 17. mai i byen.

— Dette er en film jeg synes det er riktig å dele med alle, forteller Tor Blaha.

Husker du noe av dette? Kjenner du noen på filmen?

FOTOGRAFEN: Franz Blaha filmet og fotograferte mye i Bergen.
Jan M. Lillebø