- Må være i nærheten hele tiden

Gyldenpris barnehage satser på å være nær barna når dørene åpner mandag. Men de ansatte tar ikke opp grusomhetene uoppfordret.

Publisert Publisert
  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mange private og kommunale barnehager i Bergen er fortsatt sommerstengt. Gyldenpris barnehage i Bergen har imidlertid vært åpen i hele sommer.

Vi kommer ikke til å si «hør her, det har skjedd noe forferdelig». Jeg tenker at foreldrene har tatt hovedansvaret for det

Styrer Lisbeth Trones i Gyldenpris barnehage

I morgen venter de at 40-50 barn kommer, etter den verste helgen i Norge siden andre verdenskrig. Barna er opptil fem-seks år gamle.

Tsunami-prosedyre

— Barna er så små, så vi kommer ikke til å si «hør her, det har skjedd noe forferdelig». Jeg tenker at foreldrene har tatt hovedansvaret for det. Vår tilnærming vil være å være i nærheten av barna hele tiden og høre hva de snakker om, og så svare dem på det de spør om, sier styrer Lisbeth Trones i Gyldenpris barnehage.

— Vi kjører samme prosedyre som under tsunamien, da vi fikk retningslinjer fra kommunen sentralt, legger hun til.

Spør foreldrene

Trones sier at de ansatte vil være svært aktive overfor foreldrene i garderoben, for å få vite hva barna allerede vet. Trones understreker at det må skje uten å snakke over hodet til barna.

TAR IMOT: Gyldenpris barnehage tar mandag imot 40-50 barn. Foto: BERGEN KOMMUNES HJEMMESIDE

Styreren mener det barna trenger nå er trygge voksne som tør å snakke om det som er skjedd, som lytter til barna og «gir de svarene vi kan gi».

— Vi må bare anerkjenne at det er forferdelig det som er skjedd og imøtekomme barna på det de spør om. Jeg mener vi aldri skal lyge for barn. Men når sannheten er så grusom, kommer det selvfølgelig an på hvordan du forteller om den til de små. Barna må behandles individuelt, noen tåler mer enn andre, sier Trones.

Barnehagen har ikke helt tatt stilling til om barna skal være med på ett minutts stillhet mandag klokken 12.

Styrer avgjør

Odd Harald Hundvin, fagdirektør for barnehage og skole i Bergen kommune, sier til bt.no at det er beredskapsplaner for kriser i den enkelte kommunale barnehage.

Les også

[No available link text]

Og at den enkelte styrer avgjør hvordan barna skal informeres om tragedien.

— Beredskapsplanene er utviklet av den enkelte barnehage og er laget for å håndtere en krisesituasjon. Vi har jo hatt noen kriser de siste årene, sier Hundvin, og viser blant annet til tsunamien og skoleskytingen i Finalnd.

Samtidig er det sendt ut flere skriv med føringer til barnehagene, både fra nasjonalt og kommunalt hold, om krisehåndtering.

— Blant annet dreier de seg om hvordan man gjennomfører den vanskelige samtalen med barn. Det jobbes med å gjøre dette materiellet lett tilgjengelig på kommunens nettside, sier fagdirektøren.

- Utfordrende

De private barnehagene, som er i flertall i Bergen, har ifølge Hundvin selvstendig ansvar for hvordan de legger opp informasjon og oppfølging etter katastrofen.

- Blir det en spesiell utfordring å formidle denne enorme, nasjonal katastrofen til barna?

— At det blir utfordrende i forhold til de barna som ønsker å snakke om det, det er helt sikkert. Jeg ser jo også, basert på de barna jeg selv har hatt rundt meg i helgen, at jo lenger ned i alder man kommer, jo mindre opptatt er barna av det. Treåringen er åpenbart mindre interessert enn seksåringen, sier Hundvin.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. [No available link text]

  2. [No available link text]

TRYGGE VOKSNE: - Det barna trenger nå er trygge voksne som tør å snakke om det som er skjedd, som lytter til dem og gir de svarene vi kan gi, sier styrer Lisbeth Trones i Gyldenpris barnehage. Foto: RUNE SÆVIG