Griegmusikk på gammelt vis

Noe av det nærmeste du kan komme en originalfremføring av Grieg finner du på Gamlehaugen. På starten av 1900-tallet ble Griegs tangentanslag kopiert til papirrull.

Publisert Publisert
  • Bjørn Erik Larsen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Nede i kjelleren på Gamlehaugen fant Statsbygg en støvete innretning i en krok i 2005. Nærmere undersøkelser viste at det var en Phonola, en mekanisk innretning som kopierer tangentanslag og overfører det til et piano eller flygel.

Daværende regiondirektør i Statsbygg Einar Skarsbø var vert for engelske Rex Lawson, som er spesialist i eldre mekaniske musikkinstrumenter, under Festpillene det året. Han ble med ut på Gamlehaugen for å se på innretningen, og ga dem råd om hvordan de kunne restaurere den.

Musikkrom uten musiker

Instrumentet ble sendt til Tyskland for restaurering og reperasjon. — De fortalte at instrumentet var i forbausende god stand, og etter et halvt år fikk vi det tilbake hit til Gamllehaugen, forteller Tor Christiansen, driftsjef ved Gamlehaugen.

— Historien sier at Christian Michelsen var interessert i musikk, og fikk innredet et musikkrom da Gamlehaugen ble bygget. Selv var han så godt som tonedøv, og konen Benny klagde til deres venn Edvard Grieg at det var så stille i huset. Han anbefalte at de kjøpte en Phonola, et innretning han var kjent med siden han hadde vært i Europa og fått spilit inn Phonolaruller, forteller Christiansen.

Derfra var veien kort til anskaffelse, og Phonolaen er fra 1904 eller 1905. Når instrumentet fant veien ned i kjelleren er uvisst, men Christiansen antar at det kan ha skjedd på 1930-tallet.

Jakt på Griegruller

Ved en gjennomgang av huset fant de omlag 40 origale ruller til Phonolaen, men ingen av Griegs egne stykker og fremførelser. Derimot var det tre postordrekataloger hvor alle seks innspillingene til Grieg var krysset av for bestilling. Overført til dagens kronepris koster hver rull omtrent 1500 kroner.

Statsbygg mente det ville være passende å ha Grieg i samlingen, og startet jakten gjennom europeiske museer. I Amsterdam fikk de tak i to originale ruller, og har lagt inn bestilling på en duplikat rull av en tredje.

Spesialomvisninger

Phonolaen blir spilt i korte intervaller under omvisninger, men Statsbygg vurderer å utvide omvisningene til å bli mer spesialiserte med tanke på henholdsvis kunst og musikk. Da kan det være aktuelt med små konserter med innretningen. Utover det har også kongefamilien fått innføring i instrumentet, siden Gamlehaugen er deres privatbolig i Bergen.

Spesiell klang

Rullene er en nøyaktig gjengivelse av pianistens fingre, med kontroller for klang, demping, diskant og bass i tillegg til takten. - Dette gir en helt annen opplevelse av musikken, når du er i samme rom som flygelet som gjengir fremførelsen nøyaktig, som ingen cd-spiller kan gjengi, mener Christensen, som er stolt over å ha fått Phonolaen på plass i fungerende stand.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Det er veldig mange biler på veiene. Mange har tatt ferie samtidig.

  2. Krever betalt for matservering selv om barna må ha med matpakke

  3. – Koronaheltene dolkes i ryggen

  4. Politiaksjon i Fyllingsdalen: – Mann dukket opp hos bedrift med våpen i hånden

  5. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  6. – Klimabevegelsen får bank av Michael Moore. Synd filmen hans er så dårlig.