Det er ikke helt enkelt å danne seg et inntrykk av hvordan det nye hjemmet til Eva-Jeanette Dale egentlig er. Begge de små stuene i første etasje er fullstendig fylt med saker: Spisebord, lenestoler, pappesker, lamper, sofaer og senger er stablet oppå hverandre i et sant kaos.

— Jeg knakk helt sammen da jeg fikk se hvordan det så ut her. Det går ikke an å bo slik, sier Dale.

- Fra dårlig til verre

I mer enn tre måneder har hun visst at hun måtte ut av den gamle leiligheten hun har leid i Øygarden de siste ti årene. Som sykemeldt uten fast arbeid, og med omsorgsansvar for to små barn på fire og syv år, søkte hun Nav om kommunal bolig.

— Jeg har sett etter ny leilighet her ute lenge, men det er ikke enkelt. Det er lite å velge i, og prisene er for høye for meg, seier Dale.

Hun fikk innvilget søknaden, men Nav ga samtidig beskjed om at de ikke hadde noe ledig for øyeblikket.

Da mai nærmet seg slutten, ble problemet akutt for den lille familien. De måtte ut fra huset der de bodde, og hadde ingenting å flytte inn i.

— To dager før utflyttingen sa Nav at jeg kunne få dette huset. Vi var enige om at det skulle være umøblert, fordi jeg hadde alt jeg trengte av møbler fra før, sier Dale. Først dagen før flyttingen fikk hun se hva hun var blitt tildelt. Det ble en stor nedtur.

— Jeg flyttet fra et dårlig hus til et enda verre, sier Dale.

Tilbud om bobil

Kommunen skulle stå for både utvask og flytting. Men flyttelasset kom før rengjørerne. Dermed ble det så som så med vaskingen i det overfylte huset. Gamle matrester, skitt og lort preget boligen.

— Både jeg og ungene har astma. Jeg kan ikke forstå hvordan vi kan bo her. Det unner jeg ikke barna mine, sier Dale. Med to store flyttelass i de små rommene går det i alle fall ikke. Personlige gjenstander og papirer tilhørende den forrige leieboeren ligger også igjen.

De siste dagene har hun og barna vært innkvartert hos moren, som en nødløsning.

— Men vi kan ikke bli der. Noen venner har tilbudt oss å låne bobilen deres, det er det eneste jeg har nå, sier Dale.

Må ta det med vaskefirmaet

Lederen for Nav i Øygarden, Vidar Sangolt, sier mangelen på kommunale boliger har vært et vedvarende problem.

— Men barnefamilier har prioritet. Når det blir akutt, gjør vi alt vi kan for å finne en løsning. Det mener jeg vi har gjort også her, sier Sangolt. Han har selv vært inne i huset, som kommunen leier, og beskriver standarden som «nøktern og ordinær».

— Dersom utvaskingen ikke har vært god nok, er dette noe vi må ta med vaskefirmaet vi hadde leid inn, sier Sangolt.

— Huset var også fullt med møbler og ting fra den tidligere leieboeren?

— Vi har leid huset delvis møblert. Så vidt jeg vet tok de forrige leieboerne med seg alt sitt da de flyttet ut, sier Sangolt, som sier de vil snakke med Dale for å finne ut hvordan problemene kan løses.

Kommunen har noen boliger de eier selv. I tillegg har de inngått langtidskontrakter for leie med en del huseiere. Men Sangolt sier det til enhver tid står folk i kø for å få kommunal bolig i Øygarden.

— De oppfyller vilkårene, men vi har dessverre ikke nok hus og leiligheter, sier Sangolt.