Søndag var det fullt kaos på Flesland. Da Trond Andersen skulle om bord i flyet til Kristiansand i 19-tiden begynte den siste kødannelsen å løse seg opp.

— Det er jo litt kjedelig at det oppstår slike køer i helgene. Det kan jo ikke være en overraskelse at mange reiser på en søndag, sier Andersen.- Det går altfor tregt. Jeg opplever til stadighet slike køer, sier han.

Måtte stenge sluse

Lufthavnsjef Aslak Sverdrup sier problemet er langhelg og et innkommende fly fra Tyrkia.

— Vi måtte stenge en sluse da vi trengte personell for å håndtere et innkommende fly fra Tyrkia. Men fremdeles var tre sluser åpne, sier han.

— Det er veldig mange som reiser. Vi har alt av kapasitet åpen, alle sluser, men det er likevel ikke nok. Gjennomstrømmingen blir ikke stor nok, sa Sverdrup tidligere på kvelden da de første køproblemene oppstod.

- Er dette noe dere har tenkt på og tatt høyde for?

— Avinor kjøper jo sine kontrolltjenester fra en underleverandør. De får en vurdering av passasjermengden i forkant. Men i dag er alt åpent, så det er ikke mer å gå på.

- Hvor skal alle disse passasjerene?

— Mange av dem har sikkert vært på langhelg i Bergen og skal nå hjem til både utlandet og andre norske byer.

Kø gjennom avgangshallen

Køen foran sikkerhetskontrollen på Flesland gikk gjennom hele avgangshallen søndag ettermiddag. Den første proppen oppsto i 16-tiden. Da BT besøkte avgangshallen et par timer senere, var det en ny kø ut terminalbygget.

— Ber du ikke om hjelp, rekker du ikke nok ikke flyet. De har ikke kontroll på køen, folk sniker og de tålmodige ender bakerst. Du må nok være her to timer før om du skal rekke et innenlandsfly, fortalte Torgunn Vattøy Keilen.

— Dette er ille. Vi har ikke fått noen meldinger om hvorfor, sa en annen tipser i 16.50-tiden søndag.

Lover bot og bedring

Manglende kapasitet får skylden for de stadige køene gjennom sikkerhetskontrollen på Flesland.

— Det nytter ikke å ha flere på jobb med de slusene vi har. Vi får heldigvis større kapasitet om to uker, sier Sverdrup.

Da åpner det nye tilbygget på terminalen, og to nye sluser er på plass.

— Det vil bedre situasjonen for de reisende. Vi håper at dette vil bidra til at de verste køtoppene vil gå raskere unna.

LEI AV KØ: Trond Andersen skulle om bord i flyet til Kristiansand i 19-tiden i søndag. - Det er jo litt kjedelig at de oppstår slike køer i helgene. Der kan jo ikke være en overraskelse at mange reiser på en søndag, sier Andersen.
ØRJAN DEISZ
SINT REISENDE: Vedkommende som sendte dette bildet av en ubemannet sluse midt i køkaoeset, var mildt sagt svært oppgitt og sint.
MMS-tipser