Nå er det vinterlig i fjellet

– Jeg ville nok ikke kjørt med sommerdekk over fjellet nå, sier meteorologen.

Publisert Publisert

HVITT: De siste dagene har det snødd og sluddet i mange fjellområder, som her på Hardangervidda. Hårteigen (1690 moh.) troner i bakgrunnen. Foto: Pål Skotheim

Både Meteorologisk institutt og Vegtrafikksentralen vest melder om stedvis vanskelige kjøreforhold i fjellet, og det selv om vi bare er halvveis i september.

– Det er nok utrygt å kjøre med sommerdekk på fjellovergangene akkurat nå, sier Anne Solveig Andersen, vakthavende meteorolog hos Vervarslinga på Vestlandet.

Et raskt blikk på yr.no viser at temperaturen ligger og vaker i overkant av frysepunktet langs flere av høyfjellstrekningene.

Fraråder sommerdekk

– Vi ber folk om å sjekke værmeldinger hvis de skal over fjellet. En god del bilister ringer og spør oss om det er forsvarlig å kjøre med sommerdekk, men det vil vi altså ikke anbefale, sier trafikkoperatør Albert Sherington.

Mange turgåere i fjellheimen har også fått en forsmak på vinteren. Pål Skotheim og nevøen Espen la ut på tur fra Skjeggedal, via Trolltunga og videre innover mot Stavali før helgen. Planen var å bestige Hårteigen sist torsdag. Men «Kongen av Hardangervidda» (1690 moh.) lå badet i hvitt.

«Et hvitt lerret»

– Det er ingen skam å snu. Snøen lå tykk og gjorde høstturen utfordrende for oss i fjellet, sier Pål Skotheim.

Turgåeren gir BT denne illustrasjonen på naturopplevelsen:

– Et fargelagt høstmaleri var blitt et hvitt lerret, sier han.

Med sludd, regn, snø og hagl og strie elver ble det en frisk opplevelse i fjellet, ifølge Skotheim.

– Da var det godt å komme til Torehytten, få tørket klærne og laget seg en god middag, sier han.

Mer regn

I Bergen og andre deler av lavlandet må folk belage seg på mye nedbør i uken som kommer.

– Det blir fortsatt mye med regn, dessverre, sier meteorolog Anne Solveig Andersen.

– Ingen lysning i sikte?

– Ikke med tanke på nedbøren, men tirsdag blir nå en bra dag temperaturmessig. Da blir det ganske varmt, sier hun.

Hun melder også at det blir økende vind tirsdag og onsdag.

– Da siger rester av tropiske stormer innover mot Vestlandet. Disse værfenomenene gjør varslene ofte noe usikre, men bygevær blir det nok fortsatt, sier hun.

FLERE GRÅ DAGER: Bergenserne må vente seg mer av dette i dagene som kommer. Her er nok en heftig regnbyge på vei innover mot sentrum lørdag formiddag. Foto: Cathrine Krane Hansen

Ingen rekord

Selv om det har bøttet ned på Vestlandet de siste ukene, er vi fortsatt et stykke unna rekorden. Hobby-værstatistiker Robert Næss har på forespørsel fra BT sett nærmere på nedbørstallene.

Han har ingen rekorder å slå i bordet med denne gang.

– Hvis vi ser på perioden 1. august til 15. september, så ligger vi i år på sjetteplass nedbørsmessig siden målingene begynte. I løpet av disse drøyt seks ukene falt det 532,6 millimeter nedbør i Bergen sentrum, sier Næss.

Rekorden for samme periode, er 692 nedbørmillimeter. Den stammer fra 1892, ifølge Næss.

Publisert