Denne uken dukket det opp tre nye stolper i byen

– Jeg håper folk får øynene opp for dem, og bruker dem flittig, sier byråd for byutvikling.

Publisert Publisert

GRATIS VANN: Vannpostene er koblet til vannforsyningsnettet og er montert direkte på vannkummen. Denne står på Festplassen. Foto: Marianne Nilsen

  1. Leserne mener

Torsdag formiddag strømmer folk nedover gangveien ved Smålungeren. Bergensere og turister. Langs den ene kanten står det en tynn stolpe opp av et bekkalokk. Ingen ser ut til å legge merke til den.

Ved første øyekast er det nesten umulig å se hva det er. Men går du helt bort, kan du se en liten vanndråpe og logoen til Bergen kommune. Og trykker du på den store runde knappen, renner det vann ut.

– Shoppet fra katalog

– Dette er de nye vannpostene til Bergen. Her kan innbyggere og turister fylle rent og gratis drikkevann på flaskene sine, i stedet for å bruke mange penger på å kjøpe flaskevann for å slukke tørsten, sier byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti (Ap).

VANN: Her kan du fylle på vannflasken din helt gratis. Foto: Marianne Nilsen

– Men er det ikke litt vanskelig å se hva det er?

– Jo, det er det nok. De er shoppet fra katalog. Det viktigste var å få dem opp så fort som mulig, slik at Ungdommens bystyre ser at det blir noe av saker de fremmer, sier hun.

Vannpostene er nemlig et initiativ fra Ungdommens bystyre, som sendte ballen videre til byrådsavdelingen for byutvikling. Høsten 2017 fikk bymiljøetaten sammen med vann- og avløpsetaten i oppdrag å utrede plassering og praktiske løsninger.

– All ros til disse ungdommene som kommer med så mange gode forslag. De gjør en viktig jobb.

Tåler ikke frost

Nå er altså tre av vannpostene på plass. En på Festplassen, en ved Fisketorget og en på Bryggen. Og ifølge Tryti skal det komme flere rundt om i byen.

– Men de som allerede er montert, skal kun stå der midlertidig. De tåler ikke frost, og kan kun stå der fra april til oktober. Men målet er å få på plass permanente løsninger som kan stå der hele året, sier hun og legger til:

FYLLE PÅ: Det skal være tilgjengelig vann hele døgnet. Foto: Marianne Nilsen

– Bergen har en tradisjon for vannposter, som den ved Mariakirken og den i Fjellveien. Intensjonen vår er å utforme vannposter som er tilpasset stedet de skal stå og med et historisk blikk.

I tillegg til å tilby rent drikkevann, er målet økt gjenbruk av flasker og mindre forbruk av plastflasker.

– Vi må få ned forbruket av plast, og dette er en fin måte å gjøre det på. Jeg håper folk får øynene opp for dem, og bruker dem flittig, sier hun.

Publisert