Ingen stoppet da Anette (23) trengte hjelp

Flere biler suste forbi da Anette sto fortvilet i veien med nødblink og refleksvest. – Hjelper vi hverandre ikke lenger, spør 23-åringen.

Publisert:

ULYKKE: Lørdag kveld kjørte Anette Kojen på en hjort. Ingen stoppet for å hjelpe henne. - Det koster så lite å være et godt medmenneske, sier hun. Foto: Privat

Klokken hadde blitt 22.30 lørdag kveld og Anette Kojen var på vei hjem fra jobben på en bensinstasjon i Askvoll i Sunnfjord. Hun kjørte den faste ruten hjem på fylkesvei 609 i retning Holmedal, da uhellet inntraff.

– Plutselig sto det en hjort i veibanen. Jeg bråbremset, men innså tidlig at jeg hadde for stor hastighet. Derfor forsøkte jeg å svinge for å unngå dyret, sier Kojen.

Hun traff bakdelen til hjorten, som løp inn i skogen.

Bilen parkerte hun et stykke fra ulykkesstedet, og ringte samboeren.

– Jeg var i sjokktilstand på en annen måte enn ved tidligere uhell jeg har vært innblandet i. Heldigvis fikk samboeren min fortalt meg hva jeg skulle gjøre.

Les også

Du er pliktig å varsle politiet om du er uheldig og kjører på hjort

Første instruks var å ringe til politiet. Deretter skrudde hun på bilens nødblinklys, tok på seg refleksvest og satt ut varseltrekant.

På veien var det både kraftige bremsespor og noe blod etter sammenstøtet.

Men det var ikke selve påkjørselen eller hennes reaksjon i etterkant, som gjorde henne mest sint. Det var bilistene som kjørte forbi ulykkesstedet.

– Da jeg forsøkte å stoppe en bil for å få hjelp, svingte den unna for å unngå meg og kjørte videre. Selv om jeg hadde på nødblinklys og var ute i veien med refleksvest på, sier Kojen.

La ut Facebook-innlegg

Mens Kojen var på telefonen til politiet passerte ytterligere tre biler – uten å stoppe, opplyser hun. Etter å ha forklart politiet situasjonen og fått hjelp til å gjøre det hun skulle gjøre på ulykkesstedet, fikk hun beskjed om å sette seg i bilen og vente på Viltnemda.

I løpet av den timen hun var på ulykkesstedet passerte seks biler totalt, ifølge Kojen.

– Det sjokkerer meg at så mange kjørte rett forbi på et lite sted som Askvoll. For meg har det alltid vært naturlig å stoppe for andre som trenger hjelp, selv da jeg bodde i storbyer som Oslo og Trondheim, sier Kojen.

Opplevelsen satte en støkk i 23-åringen. Etter å ha fundert mye i morgentimene søndag, bestemte hun seg for å legge ut et innlegg på Facebook-gruppen til Bergens Tidende, «Trafikkmeldinger på Vestlandet».

Skjermdump Foto: MEDMENNSKELIGHET: Anette Kojen la ut dette innlegget på Facebook-gruppen «Trafikkmeldinger på Vestlandet».

«Her på Vestlandet har vi mye hjort og andre dyr som vi noen ganger er uheldige og kjører på. Eller vi har andre store og små ulykker hver dag. Ta deg tid! Stopp opp. Hør om de trenger hjelp eller får hjelp! Hvis litt medmenneskelighet», skriver 23-åringen.

Innlegget har blitt mye likt og kommentert. Diskusjonen som oppsto i kommentarfeltet overrasket henne.

– Mange kommenterer med skremmende historier om tyveri og store farer knyttet til det å stoppe for å hjelpe. Hva hvis det er du som trenger hjelp en dag?

Pliktig til å stanse

Ifølge Vegtrafikklovens §12 skal «enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til».

Paragrafen sier også følgende: «Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.»

Les også

Dømt for å ikke hjelpe skadet kvinne

– Slik du beskriver situasjonen for meg og hvordan kvinnen aktivt oppsøkte hjelp, tolker jeg det dithen at det faller innenfor paragraf 12 om hjelpeplikten, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Frode Kolltveit.

Forsømmer du hjelpeplikten kan det straffes med opp til ett år i fengsel, ifølge politiet.

– Her gjelder det å bruke sunn fornuft og vanlig folkeskikk. Ser du som bilist noen som trenger hjelp, er det best å være på sikre siden og stoppe.

Kojen håper flere vil få et bevisst forhold til å stoppe når andre bilister trenger hjelp.

– Hjertet pumpet veldig da jeg satt der i bilen, og jeg var redd for en lang rekke ting, blant annet å finne et skadd dyr eller å bli påkjørt selv. Jeg tror det er viktig å tenke på når man kjører forbi en ulykke at for personen i ulykken kan det være alvorlig, selv om selve ulykken ikke er det, sier Kojen.

Hun opplyser at Viltnemda ikke har funnet hjorten hun kjørte på ennå.

Publisert: